Évi egyszeri kaszálást finanszíroznak

2023.05.24. 11:19

Rendezetlen az Ikva patakpartja Sopronban

„Áldatlan állapotok uralkodnak Sopronban, a Fűzfa soron, mivel az Ikva patak medre és környezete nincs gondozva. A patak medrét lassan benövi a fűzfa, a korábban lezúduló nagy esőzések miatt pedig rengeteg hordalék torlódott fel és maradt vissza az apadás után. A gondozatlansága miatt többen a szemetet is itt rakják le. Ezen a részen van a stadion, ezért itt sokan megfordulnak. Szégyen, hogy az ide érkezőket ez a látvány fogadja” – írta szerkesztőségünkhöz küldött levelében a Fűzfa soron élő Török István. A Kisalföld utánajárt az esetnek.

Bódvai Ildikó

Az Éduvízig munkatársai megszabadították a medret a hordaléktól. Fotó: Szalay Károly

A panasszal az Éduvízighez fordultunk. Tőlük megtudtuk, hogy az Ikva patak Sopron belterületén nagyrészt az állam tulajdonába és az Éduvízig vagyonkezelésébe tartozik, de vannak önkormányzati tulajdonban lévő szakaszok is. 

A lakosság által elvárt, városképi szempontból szükséges kaszálást a vízügy nem tudja biztosítani.

– Az említett terület igazgatóságunkhoz tartozik. Állami alapfeladatunk keretében évi egyszeri kaszálás van előirányozva gépi és kézi technológiával, a rendelkezésre álló források függvényében, amik az idei évben még nem ismertek. A hulladékot a meder kaszálása után összeszedjük, ez alapesetben szintén évi egy alkalommal történik meg. A hulladék általában a lakosságtól származik, ezért mindenhol felhívjuk a figyelmet, hogy a patak medrét és partjait ne használják hulladéklerakónak. A kaszáláson kívül takarítást szükség szerint, csak a közvetlen árvízveszély elhárítása esetén végzünk – mondta Németh József igazgató. 

Hozzátette, hogy a lakosság által elvárt, városképi szempontból szükséges kaszálást a vízügyi igazgatóság nem tudja biztosítani. A korábbi nagy esőzéskor feltorlódott hordaléktól viszont az Éduvízig munkatársai megszabadították a patakmedret. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában