Ösztöndíjjal a világ körül

2023.05.16. 18:13

Amerikában és Európában is kutatott a Széchenyi István Egyetem docense

A világ egyik legrangosabb ösztöndíja, a Fulbright segítségével Amerikában, két másik nívós ösztöndíjnak köszönhetően Szlovákiában és Olaszországban kutatott dr. Lendvai László, a győri Széchenyi István Egyetem oktatója. A docens olyan, a fenntarthatóságot szolgáló különleges témákban végezte vizsgálatait, mint a lebomló műanyagok, a természetes gumi vagy az elektromosan szigetelő, de hővezető anyagok 3D nyomtathatósága. Mindeközben a szakembert idehaza a Fiatal Kutatók Akadémiájának tagjává választották.

Széchenyi-egyetem

Dr. Lendvai László, a Széchenyi István Egyetem docense egymás után három külföldi egyetemen, illetve kutatóintézetben végzett kutatásokat az anyagtudomány területén. Fotó: Májer Csaba József - SZE

Másfél évvel ezelőtt kezdtem keresni a nemzetközi mobilitás lehetőségét kínáló pályázatokat szakmai tapasztalatszerzés céljából. Először a Szlovák Tudományos Akadémia Polimer Kutatóintézetében töltöttem el hat hónapot egy külföldi kutatókat támogató szlovák állami ösztöndíj jóvoltából. Itt biopolimer kompozitokat kutattam, vagyis olyan természetes eredetű, többkomponensű anyagokkal foglalkoztam, amelyek hasznos élettartamuk után biológiai úton lebonthatók

 – kezdte dr. Lendvai László, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának docense. Mint mondta, a környezetkímélő műanyagok jelenleg még drágák, és nincs elegendő gyártási kapacitás a hagyományos műanyagok kiváltására, de már egyre több területen alkalmazzák ezeket a fenntarthatóság érdekében.

A kutató ezt követően a Fulbright-ösztöndíjra is sikeresen pályázott, amelyre kollégája, dr. Buruzs Adrienn tanácsára jelentkezett. A Fulbright-ösztöndíjprogram a világ több mint 160 országában, köztük Magyarországon működik, alapvető célja, hogy az Egyesült Államok és a világ valamennyi országa között elősegítse a kölcsönös megértést, valamint lehetőséget nyújtson tudományos kutatói munkára, szakmai gondolatcserére. Segítségével már számos hallgató és oktató vett részt amerikai egyetemek képzésein a Széchenyi István Egyetemről, illetve a győri intézménybe is több egyesült államokbeli oktató érkezett már.

A Széchenyi István Egyetem docense a neves amerikai egyetem előtt.
Forrás: SZE

Dr. Lendvai László a nemzetközi felsőoktatási ranglisták élmezőnyében szereplő Wisconsin-Madison Egyetemet választotta, de nem az intézmény, hanem annak egyik oktatója miatt. „Aki műanyagfeldolgozás területével foglalkozik, annak nem kell bemutatni Tim Osswald professzor munkásságát. Nemcsak dolgozhattam mellette, de önszorgalomból előadásait is látogattam, hogy minél többet tanulhassak tőle” – emelte ki az oktató, aki Amerikában a természetes gumi 3D nyomtathatóságának megvalósítási lehetőségeit vizsgálta.

Az Egyesült Államok után ismét Európa, a Tempus Közalapítvány által kiírt Magyar Állami Eötvös Ösztöndíj segítségével Olaszország következett, azon belül a Trentói Egyetem Alessandro Pegoretti professzor személye miatt. Ott olyan polimerkompozitok 3D nyomtathatóságát kutatta a győri egyetem munkatársa, amelyek egyszerre jó elektromos szigetelők és kiváló hővezetők. „Ezek gyakorlati haszna azokban az elektronikai eszközökben érhető tetten, amelyekben az egyre apróbb alkatrészek működésük során egyre nagyobb hőt termelnek, amit el kell vezetni anélkül, hogy az alkatrész az elektromosságot is vezesse” – magyarázta.

Tim Osswald professzor és dr. Lendvai László.
Forrás: SZE

Külföldi útjainak legfontosabb tapasztalata számára, hogy a széles látókört, egy probléma több szempontú megközelítését, a legfrissebb irányzatokat a külföldi kutatásokkal, tanulmányutakkal lehet igazán megszerezni. A tudás kiszélesítése mellett pedig a sikeresen pályázók becsatlakozhatnak a nemzetközi vérkeringésbe, és olyan kapcsolatrendszert alakíthatnak ki, amely megsokszorozza lehetőségeiket.

Dr. Lendvai László olaszországi kutatását május elején néhány napra megszakította, és hazatért, hogy részt vegyen a Magyar Tudományos Akadémia égisze alatt működő Fiatal Kutatók Akadémiájának (FKA) közgyűlésén, amelynek közelmúltban tagjává választották. Az FKA – amelynek egyik társelnöke egyébként a Széchenyi István Egyetem oktatója, dr. Kecskés Gábor, az intézmény Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának docense – célja a hazai 45 év alatti kutatók érdekeinek képviselete, a tudományos kiválóság elősegítése, valamint a tudomány és a társadalom közötti kommunikáció erősítése.

A győri kutató a Szlovák Tudományos Akadémia Polimer Kutatóintézete előtt.
Forrás: SZE

„Tagságom révén segíteni szeretném fiatal kutatótársaimat abban, hogy pályájukat, tudományos előmenetelüket tudatosan tervezzék, és tisztában legyenek azzal, hogy mely területekre érdemes fókuszálni a kitűzött céljaik elérése érdekében” – mondta. Hozzátette, a szervezetben a nyílt tudománnyal kapcsolatos kihívásokkal is foglalkozni kíván.

„Köszönöm az intézmény vezetésének, kiemelten dr. Filep Bálintnak, az egyetem elnökének és dr. Lukács Eszter nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettesnek azt a támogató hozzáállást, amellyel lehetővé tették számomra külföldi kutatásaimat. Köszönöm közvetlen kollégáimnak, az Anyagtudományi és Technológiai Tanszék munkatársainak a rugalmasságot, amivel hozzásegítettek, hogy mindemellett a Széchenyi István Egyetemen is helyt tudjak állni” – húzta alá dr. Lendvai László. Hozzáfűzte, a Széchenyi-egyetem az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül, amely a nemzetköziesítési törekvésekkel együtt kiváló lehetőséget kínál a kutatói számára. Végezetül elmondta, mindenkit arra biztat, hogy éljen az ösztöndíjak nyújtotta lehetőséggel, és szerezzen nemzetközi tapasztalatokat, kapcsolatokat, mert ezek értéke felbecsülhetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában