Pedagógusok, tanárok, nevelők

2023.05.25. 18:16

Nevelőket ismertek el a pedagógus napon Győrben - fotók

Pedagógus nap alkalmából a győri városházi ünnepségen díjazták a Győr és környéki pedagógusokat, tanárokat, nevelőket. Az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság nevében dr. Dézsi Csaba András polgármester, dr. Pergel Elza alpolgármester közösen adták át a Győr Oktatásügyéért díjakat, ezt követően Radnóti Ákos alpolgármester együtt kiosztották a Győr Sportjáért díjakat is.

kisalfold.hu

Fotó: Csapó Balázs

Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő beszédében kitért a pedagógusok anyagi megbecsülésének fontosságára, amivel kapcsolatban néhány újdonságot is bejelentett. Szakmai megbeszéléseken egyeztetnek arról, hogy szeptember elsejétől, három részletben jelentős béremelést kapnak a tanárok.

- Győr modern, eredményes iskolaváros. Számos intézmény szerepel évről évre a legjobbak között. Ezért is köszönetet kell mondanunk a pedagógusoknak. Emellett pedig fontos az anyagi megbecsülésük is, ezért azon dolgozunk, hogy minél előbb megkapják a megérdemelt béremelést. A korábbi béremelések régen elinflálódtak - hangsúlyozta beszédében Simon Róbert Balázs, országgyűlési képviselő.

Hozzátette, hogy legkésőbb szeptember 1-től számíthatnak a tanárok jelentős béremelésre, mégpedig három részletben: az elsőt még idén megkapják januárig visszamenőleg, majd jövőre és 2025-ben is. Ez azt eredményezi, hogy a pedagógusok bére eléri a 800 ezer forintot.

Az országgyűlési képviselő néhány részletet is megosztott az életpálya modell törvényjavaslattal kapcsolatban. A tanév július 15-ig való meghosszabbítása, olyan esetekben mint járványidőszak. Tanárok átirányításáról, másik iskolába való kirendeléséről is szólt, miszerint az időtartamot két hónapról egy évre hosszabbítanák meg. A javaslat tartalmazza a próbaidő növelését hat hónapra, valamint a felmondási idő meghosszabbítását is szintén fél évre. Simon Róbert Balázs szerint ez azért is ésszerű, mert a tanév félévekhez igazodik, így nem lesz évközbeni tanárváltás.

Az országgyűlési képviselő kitért a szabadság kérdésére is, amit 46 napról 50 napra emelnek, az igazgatók pedig maximum 15 nappal rendelkezhetnek. - Több óraadó is indokolt a tantestületekben, így ennek a maximum arányát 30-ról 50 százalékra emeljük fel. Jelenleg átlagosan ez a szám csak 8 százalék. Ez egy kényszerű döntés, a fennálló pedagógus hiányt orvosolni kell. A jutalom rendszerrét is módosítjuk, hiszen eddig csak a közalkalmazottaknak járt. Mostantól viszont minden pedagógus jogosult rá, így az egyházi és a magán intézmények dolgozói is - sorolta az intézkedéseket Simon Róbert Balázs. Továbbá beszámolt a továbbképzési korhatár növekedéséről is, amit 55. életkorig szabtak meg.

- Bízom benne, hogy az indulatok elcsitulnak rövid időn belül és megkapják a tanárok azt a bérezést ami jogosan megjár nekik - zárta beszédét az országgyűlési képviselő.

Dr. Dézsi Csaba András polgármester ünnepi köszöntőjében arról is szólt, hogy milyen példaértékű nevelés folyik a helyi iskolákban. - Győr amellett, hogy az iskolaváros, a sportok városa is, hiszen kiemelkedő a sportegyesületek nevelő munkája. Sikerre és boldogulni tudó felnőtteket nevelnek, amiért köszönet jár minden pedagógusnak - hangsúlyozta a polgármester, majd átadta az elismeréseket.

Idén hárman vehették át Győr Oktatásügyéért díjat: Füves Zsuzsanna, a Sün Balázs Óvoda Gyógypedagógiai Hálózatának vezetője, Kurcsics Rafaella Anna, a Győri Szakképzési Centrum Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium pedagógusa és Szilbekné Cseh Györgyi, a Győri Ménfőcsanaki Petőfi Sándor Általános Iskola intézményvezetője.

Hat elismerést osztottak ki Győr Sportjáért díj kategóriában. Kitüntetést vett át Anduskáné Anikó Katalin, az Ipartechnika Győr Sportegyesület elnöke, Albert Zoltán, a Győri Elektromos Vasas Sportkör elnöke, Bartalis József jégkorongedző, a Győri Jégsportért Alapítvány elnöke, Farkas Roland, testnevelő tanár és atlétika edző, a Bercsényi Diáksport Egyesület elnöke, Farnady Ernő, nyugdíjas röplabda edző, Kertész Tamás, az Emberség Diáksport Egyesület elnöke.

A rendezvény zárásaként a Baksa gimnázium diákjai adtak zenés-táncos műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában