"Fehér szalag a Karolina Kórházért!" mozgalom

2023.05.25. 20:07

Mintegy ezren tüntettek a mosonmagyaróvári kórházért - fotók

Amikor ez a kórház nem működik, akkor százezer ember ellátása nem biztosított, és ezt nem hagyhatjuk – hangsúlyozta Balázs Endre, a Momentum megyei elnöke a mosonmagyaróvári Karolina Kórházért szervezett tüntetésen, melyre sok száz mosonmagyaróvári és környékbeli érkezett csütörtökön délután.

Mészely Réka

Forrás: Kerekes István

Sok százan érkeztek arra a tüntetésre, melyet Balázs Endre, a Momentum megyei és mosonmagyaróvári elnöke szervezett a Karolina Kórházért az egészségügyi intézmény mellé.
– A baj nem kicsi, ezek a problémák már 2021-ben felütötték a fejüket, már akkor Győrbe kellett szülni menni a kismamáknak. Közben pedig a kórház folyamatosan veszítette el funkcióit, osztályok zártak be és nyíltak ki. De azt kijelenthetjük, hogy a kórház 2023 márciusára elvesztette kórházjellegét – kezdte beszédét Balázs Endre, aki fiatal édesapaként személyes érintettségéről is beszámolt. A bizonytalanság nemcsak a betegeket, az orvosokat, ápolókat is érintette.

– Amikor ez a kórház nem működik, akkor százezer ember ellátása nem biztosított, és ezt nem hagyhatjuk – húzta alá a Momentum képviselője, aki szerint, ha nem javul a helyzet, további tüntetést szerveznek.

Az eseményen felszólalt dr. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara megyei elnöke, a Karolina Kórház gyermekosztályának vezetője, aki a magyar egészségügy – melyet a süllyedő Titanichoz hasonlított – rendszerhibáira mutatott rá. Az egészségügyi dolgozók elvándorlása mellett egy nagy problémaként említette, hogy elöregedőben van a szektor, ami éveken belül katasztrófát jelenthet – egyszerre érik el a nyugdíjkorhatárt, mennek el nyugdíjba sokan.

– A lakosság érzi, hogy baj van, az Önök életéről, egészségéről van szó – emelte ki dr. Szijjártó László, aki arról is beszélt, hogy előre látható volt, hogy március elsején össze fog omlani a Karolina Kórház.

Az eseményen egy perces néma csenddel tiltakoztak az intézmény leépítése ellen. Továbbá "Fehér szalag a Karolina Kórházért!" mozgalmat hirdettek. A tüntetés résztvevőinek feltűzhető fehér szalagot osztottak, és azt kérték, hogy viseljék a hétköznapokon is, annak szimbólumaként, hogy fontos a kórház helyzete. A Momentum június 5. és július 5. között a mosoni piacon is oszt a fehér szalagokból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában