Sokan várják a piac korszerűsítését

2023.05.22. 11:32

Megújul a soproni vásárcsarnok: a tervek szerint 2024 márciusában adják át a beruházást - fotók

Régi vágya válik valóra a soproniaknak a piac felújításával. A korszerűsítés hamarosan kezdetét veszi.

Papp Fanni–Rombai Péter

Látványterv - A vásárcsarnok a felújítás után valóban korszerű teret kínál az eladóknak és a vásárlóknak.

A piacra járók körében régóta beszédtéma a soproni vásárcsarnok felújítása, amelyről az önkormányzat időről időre információmorzsákat hint el. A szemfülesek már észrevehették, hogy a csarnok falára felkerült egy információs tábla a tervezett felújításról, ami kormányzati támogatással 1,4 milliárd forintból valósul meg, s a környezet fejlesztését is érinti. 

Megkeresésünkre az önkormányzattól megtudtuk: Farkas Ciprián polgármester és a városvezetés nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy ez a fejlesztés megvalósuljon Sopronban. 

Első ütemben egy ideiglenes piacteret alakítanak ki, amely az Újteleki utcából nyílik a piac felé, vagyis a felújítás ideje alatt is lehet majd vásárolni. 

A vásárcsarnok építési munkái csak ezt követően, várhatóan augusztusban kezdődnek meg és a tervek szerint 2024. március végére fejeződnek be – tudtuk meg. 

A beruházás során a Lackner Kristóf utca felé néző északi épülettömb helyére, a mellette levő nyugati tömbhöz csatlakoztatva új épületrész épül. 
Lefedik a jelenlegi piacteret – vasbeton oszlopokon álló ragasztott fa tartószerkezettel, két oldalon üvegfallal. A piactér bejárata a Lackner Kristóf utca felőli oldalon az eddiginél hangsúlyosabb lesz. Ezen az oldalon, a bejárat előtt időszakos elárusítóhelyként is funkcionáló előtető készül. Új burkolatot és elárusítópultokat kap a fedett piactér. A meglévő épületek homlokzatát, tetőszigetelését és vizesblokkját is felújítják. 

– A soproni vásárcsarnok területén 2022 júliusa óta bérelem az üzletet, ahol a saját pékáruimat forgalmazom – mondta a Kisalföldnek Szekrényes Anikó.

Szekrényes Anikó - Fotó: Rombai Peter 

– A csarnok felújításától azt remélem, hogy a vásárlók újra visszatérnek. Úgy gondolom, hogy nem csak a jelenlegi állapot az oka annak, hogy kevesebben látogatják a piacot. Főleg a sok multi és a rohanó világ tartja távol az embereket, illetve az infrastruktúra, méghozzá a parkolóhelyek és a nyilvános, tiszta mellékhelyiségek hiánya. Szerintem jó lenne egy modern piac, ahol az emberek a saját termékeiket, a kertjükben szedett zöldségeket árulhatják. 

– Nyolcadik éve árulom a sajtjaimat a soproni vásárcsarnokban, gyorsan eltelt az idő – osztotta meg véleményét lapunkkal Csőszi Attila, akit a városban mindenki csak sajtos Attilaként ismer.

Csőszi Attila - Fotó: Rombai Peter

– Az Alföldről járok Sopronba. Úgy gondolom, a vásárlók távolmaradásának egyik oka, hogy kicsi a kínálat, az emberek dolgoznak és kényelmesebb multiknál vásárolni. Ezért végül az árusok is elhagyták a piacot. Én nem panaszkodom, minőségi sajtokat árulok, sok viszonteladóm van. Remélem, az átépítés alatt minden lehetőséget megkapunk, hogy változatlan minőségben kiszolgáljuk a vásárlókat. Bízom abban, hogy a jövőben az üzemeltető szebbé és könnyebbé teszi majd az üzemeltetést, mint jelenleg. 

– Sopronban születtem, igazi lokálpatriótának tartom magam. Gyerekkorom óta járok a soproni piacra – fejtette ki Rozmán Balázs.

Rozmán Balázs - Fotó: Rombai Peter 

– Elsősorban a kistermelőktől vásárolok háztájit, tojást, húst, zöldséget. Sok árus jön messzebbről, busszal, a kertjükben megtermelt saját árujukkal. Ha tehetem, hetente jövök vásárolni piacnapokon, pénteken vagy szombaton. Gyakran hozom magammal a gyerekeimet is, akik így megismerik a piac kedves, családias hangulatát, amit anno én is megtapasztaltam. Mindent megkóstolhatunk, éhesen soha nem megyünk haza. A felújítással kapcsolatban kicsit szkeptikus vagyok az árak tekintetében. Tartok tőle, hogy emelkedik a bérleti díj, mert azzal végleg ellehetetlenülnek a kistermelők. Bízom benne, hogy a városvezetés támogatja, hogy a vásárcsarnok megmaradjon ilyen autentikusnak és több vásárlót vonz majd. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában