Arany és ezüst minősítések

2023.05.02. 11:18

Jó borok születtek a Neszmélyi Borvidék Tata és Neszmély Körzet Borversenyén

Sorra zajlanak a borversenyek térségünkben is, legutóbb a Neszmélyi Borvidék Tata és Neszmély Körzet Borversenyét rendezte meg a hegy­község.

Kiss T. József

A rendezvény helyszíne az egykori tatai Esterházy Pezsgőgyár ódon, hangulatos épülete volt. Aktívak voltak a borosgazdák, hiszen ötven termelő százkilencven mintát hozott elbírálásra a zsűrinek. 130 fehér-, 22 rozé, 2 siller és 36 vörösbor versenyzett. Nem volt könnyű dolguk a bírálóknak, az előző, aszályos év ellenére sok jó minőségű bor született. 

A rendezvényt Bencsik János országgyűlési képviselő, valamint a Neszmélyi borvidék hegyközségének elnöke nyitotta meg. Horváth Mihály, a Neszmélyi borvidék hegyközségének hegybírója köszöntötte a termelőket, majd bemutatta a borbírálat menetét. Jellemzően a százpontos nemzetközi szabály szerint értékelték a nedűket. A tavalyi időjárás nem volt kegyes a borászokhoz, ennek ellenére jó minőségű borokat tudtak előállítani. Végül 2 nagyarany, 32 arany, 92 ezüst és 47 bronz minősítés született a versenyen. A legeredményesebb borászatok közötti sorrend: 1. Hilltop Neszmély Zrt., 2. Kősziklás Borászat, Dunaszentmiklós, 3. Kisbaka Családi Bor- birtok, Baj. 

Bencsik János (jobbra) borai jól szerepeltek a versenyen. Fotó: K. T. J.

A két nagyarany minősítést a Hilltop Neszmély Zrt. borászata érdemelte ki a chardonnay és a pinot grigio fajtákkal. Az arany- és ezüstérmes borok továbbjutottak a borvidéki versenyre. 
Bencsik János Kisbaka Családi Borbirtokán termel szőlőt, és több borával is be- nevezett a versenyre. Sikeresen szerepelt, 3 arany, 9 ezüst és egy bronz minősítést kaptak nedűi. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában