Családi nap és főzőverseny

2023.05.26. 13:10

Hagyományteremtő májusfaállítás Bánhidán

A májusfa állítása a legrégebbi népszokások közé tartozik, elsősorban a természet megújulását, virágba borulását ünnepelték a húsvét utáni időszakban. Európa-szerte elterjedt hagyomány volt a májusfa állítása is, amely most ismét egyre több helyen reneszánszát éli.

Kiss T. József

Tatabánya bánhidai városrészében az elmúlt hétvégén a Bánhidai Baráti Kör Egyesület és a Puskin Művelődési Ház szervezett és rendezett családi majálist. „Bánhidán ennek az eseménynek korábban nem volt hagyománya. Ezért is gondoltuk azt, hogy idén a Bánhidai Baráti Kör Egyesület (BBKE) bevegye programtervébe a majális megrendezését is” – tudtuk meg Visegrádi Józseftől, a BBKE elnökétől.

A családi nap és majális fő attrakciója a főzőverseny volt, amely jól sikerült, nagy volt rá az érdeklődés, 13 csapat, baráti társaság nevezett. Nehéz volt a zsűri dolga, de Pásku Tibor hentesmester vezetésével mégiscsak felállítottak egy sorrendet az egyébként egytől egyig ízletes csülökétkek között. A legízletesebb csülköt ezúttal Tatabánya Vármegyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala csapata készítette el, a „Kóbor ló” és a Bánhidai Jókai Mór Általános Iskola gárdáit megelőzve. A győztes csülök káposztás, babos módon készült. A délutáni eredményhirdetés előtt Visegrádi József, a BBKE elnöke köszöntötte a majális résztvevőit, majd átadta nemcsak a dobogós helyezetteknek, hanem minden főző csapatnak az egyesület ajándékait. Két különdíjat is kiosztottak, amelyet a Zöld Család és az Alsógallai Egyesület csapata kapott meg. 

A csülökfőző versenyt a tatabányai polgármesteri hivatal csapata nyerte meg. A díjakat Visegrádi József (j), a Bánhidai Baráti Kör Egyesület elnöke adta át.

Visegrádi József elmondta, örül annak, hogy nagy érdeklődés kísérte az eseményt, remélhetőleg közösségek kovácsolódnak össze Bánhidán. „Sok eseményt szervezünk, a legközelebbi nagyobb megmozdulás a Szent Mihály-napi bánhidai búcsú szervezése lesz, majd Görgényi István festőművész emlékművének avatása következik. Szervezzük a Szent Borbála Napokat és az adventi vásárt. Ezt azért is tesszük, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz az emberek, a családok. A fiatalok lehetnek majd a követőink” – tette még hozzá Visegrádi József. A főzőverseny mellett még sokféle ingyenes program várta a kisebbeket és nagyobbakat, a gyerekeket a művelődési ház melletti sportpályán többek között játszóház, fajátékok, ugrálóvár. Az első, jó hangulatú és családias bánhidai majálist a Nayi Bindi indiai tánccsoport és a Tutti zenekar retró koncertje zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában