Helyi közélet

2023.05.12. 11:33

Az előző elkorhadt, ezért új Kárpát-Haza Emlékművet avatnak Szanyban

Új Kárpát-Haza Emlékművet avatnak június 4-én Szanyban. Az eredeti alkotás, ami egy tölgyfából készült, tönkrement, elkorhadt. Az újat összefogással és egy helyi vállalkozó támogatásával állíttatja az önkormányzat.

Cs. Kovács Attila

"Tekintélyes emlékművet állítunk, köszönet érte a segítőkész vállalkozónak"-mondta Németh Gergely szanyi polgármester.

Fotó: Cs. Kovács Attila

Eltűnt a Kárpát-Haza Emlékmű Szany központjából, melyet a trianoni békediktátum kilencvenedik évfordulóján állítottak a helyiek. Az okot firtató kérdésünkre Németh Gergely polgármester válaszolt. Kiderült, hogy a tölgyfából készült alkotás, mely a nemzet összetartozását jelképezte, tönkrement. Ám rövidesen felállítják és június 4-én fel is avatják az újat.

- 2010-ben állítottuk az emlékművet, nemzeti tragédiánk kilencvenedik évfordulóján. Akkor a szanyi határban egy tölgyfát választottunk ki, melyet a falubeli civil szervezetek és a falubeliek együttműködésével helyeztünk el a faluközpontban, az úgynevezett pöllöngéren. Sajnos, az idő nem múlt el nyomtalanul a tölgyfa felett, megrepedt, elkorhadt, balesetveszélyessé vált, ezért le kellett bontanunk. A szétszedéskor aztán láttuk is, hogy nagyon rossz állapotba került, gyakorlatilag szétesett az egyik ága-tájékoztatott Németh Gergely. - A hír eljutott Varga Péter szanyi vállalkozóhoz, aki úgy döntött, finanszírozza egy új emlékmű felállítását. Ő maga el is készíttette az újat tardosi kőből, egy ottani kőfaragómester, Nagy Péter közreműködésével. Tekintélyes lesz és köszönjük neki a felajánlást. 

A faluközpontban, az emlékmű helyén, illetve a kereszteződés négy oldalán a parkosítást, tereprendezést az önkormányzat vállalta. Ehhez viszont szükség van a Szany Nagyközségért Egyesület segítségére, melynek tagjai egyébként is alaposan kiveszik részüket a település csinosításából, a dekorációk és díszítőelemek elkészítéséből.

Az új emlékművet is Kárpát-Haza névre szentelik fel. Márványtáblája a megcsonkított Magyarországot ábrázolja az elszakított területekkel és egy Wass Albert-idézettel. Az avatóünnepségre a szanyi önkormányzat meghívja az elmúlt tizenhárom év szónokait, akik beszédet mondtak a megemlékezéseken. Idén Jakab István, az Országgyűlés alelnöke osztja majd meg gondolatait Trianonnal kapcsolatban.

- Hallottam róla, hogy az eredeti emlékművet le kellett bontani. Rögtön megfogalmazódott bennem, hogy Szany nem maradhat Kárpát-Haza nélkül és azonnal jeleztem a támogatásomat. Nekünk, szanyiaknak a falunk a szívünk csücske és a világ közepe. Természetesnek tartom én is, hogy ha módomban áll, akkor segítek -mondta a Kisalföldnek Varga Péter, az alkotás finanszírozója.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában