Miniszteri biztos kinevezését kérik

2023.04.27. 19:45

Pénzzel lehet megtartani - Rendkívüli lakossági fórum a mosonmagyaróvári kórházról - fotók

A mosonmagyaróvári kórház sorsa miatt hívtak össze rendkívüli lakossági fórumot a Városházán: ezúttal az Országos Kórház Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a Karolina Kórház képviselői is megjelentek. A sportorvos hiányáról, ügyeleti rendszerről, szülészetről, sebészeti- és gyermek sürgősségi ellátásról is szó esett.

Mészely Réka

Lakossági fórum

Rendkívül nagy várakozás előzte meg a csütörtöki fórumot: amint sejteni lehetett, kicsinek bizonyult a díszterem, ezért a szervezők az előtér hangosításáról is gondoskodtak. A mosonmagyaróvári képviselő-testület tagjai mellett Nagy István országgyűlési képviselő, a térség több polgármestere is részt vett a találkozón, és az Országos Kórház Főigazgatóság, az Országos Mentőszolgálat, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő, a Magyar Orvosi Kamara megyei szervezete, a Karolina Kórház is képviseltette magát (a vármegyei kórházból nem érkezett senki).

– 2012-ben egy széles spektrumú ellátást biztosító, 500 munkatárssal működő, minimális adóssággal rendelkező kórházat adtunk át. 2012-ben és 2013-ban is segítettük anyagilag az intézményt, illetve a Covid után az osztályok újraindításához több százmillióval járultunk hozzá. A kórház folyamatos finanszírozási hiánnyal küzdött, és most is az önkormányzat felé kétszáz millió forinttal tartoznak – hangsúlyozta Árvay István polgármester, aki úgy látja, pénzzel újra lehetne építeni az intézményt.

A fórumon szó esett az ügyeleti ellátásról, melynek kapcsán dr. Porpáczy Krisztina, a MOK megyei alelnöke fogalmazta meg kifogásait. Mint elhangzott, március elsejéig három ügyeleti ponton fogadták a járás betegeit, ami ezt követően egyre szűkült. Eller Gizella kimlei polgármester arról beszélt, hogy a vidéki ügyelet korábban jól működött. Árvay István megjegyezte: ezt a szolgáltatást a városnak meg kellett vennie, mert a helyi háziorvosok nem kívántak a városi ügyeletben részt venni.

Dr. Rosta Máté Tivadar, az OMSZ Nyugat-Dunántúli Regionális Mentőszervezet igazgatója szerint a vármegyében a második legterheltebb a mosonmagyaróvári mentőszolgálat, ahol négy mentőegység látja el a feladatokat, kiegészülve az egy lébényivel. Ez az igényeket kielégíti.

Amint arról a Kisalföldben is írtunk, jelenleg nincs sportorvosi ellátás a városban és környékén. Drescher Ottó, az MTE1904 elnökeszerint ez hatezer gyermeket és felnőttet érint, köztük ötszázat az általa vezetett egyesületből. Közülük húsznak lejárt a sportorvosi engedélye, és június-júliusban valamennyinek le fog járni. Győrben viszont egy hónap vagy annál hosszabb a várakozási idő.

Dr. Szondi Zita országos kórházfőigazgató-helyettes azt válaszolta, hogy a kórházban nincs sportorvosi tevékenység, ahhoz az Országos Sportegészségügyi Intézet ad működési engedélyt, illetve el lehet menni magánpraxisban működő sportorvoshoz.

Dr. Bertalan István, mint elmondta, húsz éve végez sportorvosi tevékenységet a városban. Múlt év októbere óta kórházi körülmények között már nincs erre lehetősége, de nyitott arra, hogy ezt a tevékenységet folytassa. Egyébként péntekenként Győrben fog rendelni.

Dr. Szijjártó László, a MOK elnöke és a Karolina Kórház gyermekosztályának vezetője aggályait fejezte ki, hogy nincs péntek 16 órától hétfő reggel 8 óráig sürgősségi gyermekügyelet. Ez a doktor szerint rizikót jelent. Ezt a polgármester is kritikusnak nevezte.

Dr. Szondi Zita országos kórházfőigazgató-helyettes szerint február 28-ig jelentős óradíj mellett sikerült megtartani a hétvégi ügyeleteket. Elmondta: hét végétől szombatonként biztosítani kívánják a szülészeten az ügyeletet, és dolgoznak a vasárnapi ügyeleten is, míg júniustól újraindul az egynapos sebészeti ellátás.

Némi ellentmondás látszik abban, hogy miért is kért a Karolina Kórház vezetősége csak tavaly év végéig önkormányzati támogatást, amivel gyakorlatilag több osztályt lélegeztető gépen tudtak tartani.

Nagy István szerint egy dolog szükséges: humánerőforrás, ám a nyugat kapujában és a magánszektor csábítása miatt ez óriási kihívás: Mindenki azon van, hogy normális kórházunk legyen.

A lakosság részéről is számos kérdés fogalmazódott meg. Sokan arra kerestek választ, hogy mi vezetett ezen állapotokhoz, mi indokolta az intézmény ilyen mértékű elsorvasztását, osztályok bezárását. Sokan a győri kórház leterheltségéről is beszéltek, ami hosszú várakozási időt eredményeznek. Volt, aki azt tudakolta, hogy miért kell innen Kapuvárra, Sopronba – ahová tömegközlekedéssel is nehéz eljutni – vagy Csornára menni sebészeti ellátásra.

Árvay István kiemelte: miniszteri biztost kérnek a helyzet orvoslására. A testület májusi ülésén állásfoglalást fogalmaz meg a témában. A fórumot megelőző képviselő-testületi ülésen a kórház ügyében sürgősségi indítvánnyal kívánt élni a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal, egy jelen nem lévő képviselő, Németh Sándor javaslatára a napirendre vételét azonban elutasították.

Vida István mosonmagyaróvári önkormányzati képviselő szerint százezer ember alkotmányos joga sérül Mosonmagyaróváron és környékén. Szerinte a képviselő-testület késve tette meg lépéseit.

A találkozón felszólaló Kiss Béla levéli polgármester kérte, hogy a térségi társulás ülésén is foglalkozzanak a témával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában