Hagyományőrzők

2023.04.26. 23:16

Jurta a kapuvári iskolában

Jurtát állított fel a Hanyi Íjászok Hagyományőrző Egyesület a kapuvári Széchenyi István Általános Iskola aulájában „Jurta a jurtában” címmel.

kisalfold.hu

Hagyományos történelemóra keretében tanulták eleink jurtaépítési technikáját a széchenyis diákok.

Az iskola felett lévő kupola is ezt az eleink által épített szerkezetet mintázza. A sátorban hagyományos történelemóra keretében tanulhattak a gyerekek a jurta szerkezeti felépítéséről. Szabó István, a Hanyi Íjászok vezetője, az iskola történelemtanára szerint a tananyag megértésének a szemléltetés a legegyszerűbb módja.

Megtudtuk tőle, hogy az építmény alsó rácsos, összecsukható szerkezetét hívjuk keregének, amely a földet, a tetején lévő kerek nyílás a tündök, amely a napot, az ezeket összekötő lécek pedig a napsugarakat szimbolizálják. „Alattunk a föld, felettünk az ég, a létra te vagy” – mondta. Az egyesületben is két éve íjászkodó Varga Anna 4. osztályos tanulónak nagyon tetszik, hogy ilyen jellegű programok vannak az iskolában. Láthatta, hogy kell egy jurtát összerakni, és megtanulhatta, milyen funkciói vannak.

Hagyományos történelemóra keretében tanulták eleink jurtaépítési technikáját a széchenyis diákok.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában