Árvízvédelmi és ökológiai célok

2023.04.27. 14:28

3,8 milliárd forintból fejlesztik az árvízvédelmet a Rábán és a Rábcán - Fotók, Videó

Egy új kezdet ez a vízgazdálkodás történetében – ezt emelte ki Nagy István agrárminiszter a Rába és a Rábca folyó mentesített öblözeteinek árvízvédelmi fejlesztése projekt nyitórendezvényén Hanságligeten csütörtökön.

Mészely Réka

Láng István, Nagy István, Lőrincz György, Németh József és Görbedi László az épülő épülő Mosonszentjánosi-zsilipnél.

Fotó: Kerekes István

Idén november végére készül el az a beruházás, mely 3,8 milliárd forintból a Rába és a Rábca folyó mentesített öblözeteinek árvízvédelmi fejlesztését célozza. Ennek nyitórendezvényét Hanságligeten tartották, a már javában épülő Mosonszentjánosi-zsilip melletti területen.

– Az éghajlatváltozás ránk rúgta az ajtót, érzékelhető volt, hogy változtatás szükséges a vízgazdálkodásban – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter, aki köszönetet mondott a vízügynek a jelen projektért. Hozzátette: a vízzel gazdálkodni kell, azt megőrizni, lassítani az elfolyását. A tárcavezető az ökológiai vízgazdálkodás fontosságát emelte ki. Szerinte ez a beruházás jó minta arra, hogyan lehet ökológiailag is jól gazdálkodni a vízzel.

– Büszkék vagyunk a Hansági-főcsatornára, a Mosonszentjánosi duzzasztóra, mi is vigyázunk rá, hiszen vízgazdálkodási szerepe mellett turisztikai szerepe is van – húzta alá Lőrincz György jánossomorjai polgármester, aki ecsetelte azt is, mit tesz a helyi önkormányzat a környezetvédelemért.

– A táj értékét is növeli és biztonságot is nyújt – ezt már Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója mondta a projektről, megjegyezve, hogy hármas célnak szeretnének vele megfelelni. A beruházás további részleteire Görbedi László, a kivitelező cég, a Mészáros és Mészáros Zrt. vezérigazgatója és Németh József, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója tértek ki.

A projekt részletei

A projekt átfogó célja a Rába és Rábca mentén komplex vízgazdálkodási fejlesztéseknek az összehangolt, elfogadott fejlesztési koncepciójának a kidolgozása, amely illeszkedik a Víz Keretirányelvhez, az Árvízi irányelvhez és a Nemzeti Környezetvédelmi Programhoz.
Két projektelemből áll: egyrészt a Rába folyó Sárvár alatti szakaszán árvízi kockázat csökkentő intézkedéseket valósítanak meg, másrészt a Rábca menti zsilipeket építik át az elsőrendű védvonalban. A Mosonszentjánosi, Mosonszentmiklósi, Lébényi és Börcsi zsilip átépítésével az öblözet árvíz elöntési veszélyét csökkentik.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában