SZJA 2023

2023.03.25. 09:00

Elérhetők az adóbevallás-tervezetek Győr-Moson-Sopronban is

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén több mint 5,6 millió, Győr-Moson-Sopronban 245 ezer adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét.

kisalfold.hu

E-SZJA

Forrás: MW Archív

Mint megtudtuk, tavaly a vármegyében 180 ezer adózónak lett végleges az szja-bevallása a tervezet felhasználásával. Ebben benne vannak azok, akik a tervezetet módosítás nélkül elfogadták, akik kiegészítették, módosították, illetve akiknek automatikusan bevallássá vált a tervezete május 20-ával. 

Az összes tavaly benyújtott szja-bevallás 78 százaléka a tervezetek felhasználásával készült és 51 ezer olyan bevallás érkezett, amit önállóan készítettek. Tavaly az szja-bevallások 91,6 százaléka elektronikusan, 7,6 százaléka internetes programmal kitöltve, de papíron benyújtva érkezett, a papíron kitöltött és benyújtott szja-bevallások aránya pedig nem érte el az egy százalékot.

Illusztráció -
Forrás: MW Archív

Az 1%-os felajánlásokról is most lehet rendelkezni

Minden felajánlás számít

A legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk 1 százalékát. Az szja 1+1%-áról idén egészen május 22-éig lehet rendelkezni. A felajánlás csak néhány percet vesz igénybe, a támogatott szervezeteknek pedig óriási segítséget jelentenek ezek az adóforintok.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az szja-bevallás webes felületének kezdőoldalán is feltünteti a rendelkezés lehetőségét az adó 1+1 százalékáról azért, hogy minél többen a lehető legegyszerűbben támogathassanak civil szervezetet, vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot.

A rendelkezőnyilatkozat elektronikusan, illetve papíralapon postán vagy személyesen is benyújtható a NAV-hoz, akár a bevallás részeként, akár önálló nyilatkozatként is a „22EGYSZA” lapon május 22-éig. Az szja 1+1 százalékáról rendelkezni legegyszerűbben ügyfélkapus hozzáféréssel a NAV webes kitöltőprogramjával lehet.

Ahogy a korábbi években, a munkáltatók továbbra is összegyűjthetik a munkavállalóik 1+1 százalékos nyilatkozatát. Így legkésőbb 2023. május 10-éig lezárt borítékban kell átadni a munkáltatónak a nyilatkozatot. A lezárt boríték ragasztott felületét a munkavállalónak saját kezűleg kell aláírnia. A munkáltatónak a nyilatkozatot tartalmazó borítékot sértetlen állapotban, kísérőjegyzékkel együtt, zárt csomagban 2023. május 22-éig kell eljuttatnia a NAV-hoz.

Felajánlásokat kizárólag azok a civilszervezetek kaphatnak, amelyek korábban regisztráltak a NAV-nál, valamint a technikai számmal rendelkező vallási közösségek és a kiemelt költségvetési előirányzat. A NAV honlapján valamennyi lehetséges kedvezményezett megtalálható.

A vallási közösségek és a kiemelt költségvetési előirányzat technikai számára szóló, formailag érvényes nyilatkozatot a NAV mindaddig automatikusan figyelembe veszi, amíg a felajánló újabb nyilatkozattal nem jelöl meg egy másik technikai számmal rendelkező kedvezményezettet, vagy a korábbi nyilatkozatát nem vonja vissza. A civil kedvezményezett számára viszont – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is évente kell megtenni a felajánlást. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában