Búcsú

2023.03.04. 09:54

A mosonmagyaróvári piarista iskola igazgatóját, Zsódi Viktort választották a piarista rend tartományfőnökének

Ugyan a közeljövőben búcsút kell vennie a Lajta-parti várostól és az általa vezetett intézménytől, annak sorsát továbbra is, immár fenntartóként, szívén viseli. Kiváló és szerető közeget hagy hátra Mosonmagyaróváron.

Mészely Réka

Hamarosan elbúcsúzik a piarista iskolától Zsódi Viktor. Fotó: M. R.

Zsódi Viktort választották a négyévente szervezett káptalanon a piarista rend tartományfőnökévé. Az atya a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója évek óta, akire nagy feladatok, az intézmény megújítása várt. Erről és a kinevezéséről is kérdeztük a piarista rend új vezetőjét. 

– A piarista rendnél négy­évente tartunk káptalant, ahol megválasztjuk a tartományfőnököt. A jelölésemről tudtam, azonban a végeredmény engem is meglepett: rendtársaim bizalma megtisztelő – kezdte beszélgetésünket Zsódi Viktor. 

Mint elmondta, megválasztásával hivatalba is lépett. Feladata kettős: egyrészt a rendi közösség, a hatvan piarista szerzetes vezetője, továbbá intézményhálózatot is működtet, és azok fenntartói munkáival foglalkozik. Jelenleg Mosonmagyaróvár mellett Sátoraljaújhelyen, Vácott, Kecskeméten, Szegeden, Nagykanizsán és Budapesten tart fenn óvodát, iskolát, egyetemi kollégiumot, főiskolát a rend. 

Természetesen a mosonmagyaróvári intézmény jövőjéről is faggattuk a tartományfőnököt. 

– Kiváló és szerető közeget hagyok hátra Mosonmagyar­óváron, a város és az intézmény is befogadó volt, szép emlékek kötnek ide. Szeretnénk rátermett vezetőt találni a közeljövőben az intézmény élére – hangsúlyozta még igazgatóként. 

Az új vezetőre számos kihívás vár, de Zsódi Viktor ígéri, fenntartóként is utódja mellett áll. 

– A levéltár kiköltözött a szomszédos épületből. Jelenleg az ingatlan tulajdonjogának átruházása zajlik. Reményeink szerint hamarosan megkezdődhet az épület átalakítása a közel egymilliárdos állami támogatással. Nyolc tantermet és kiszolgálóhelyiségeket alakítunk ki. Azt reméljük, hogy 10–12 hónap múlva már birtokba tudjuk venni – húzta alá a vezető. 

– Sok jót kaptam Mosonmagyaróváron, az utam most Budapestre vezet – búcsúzott Zsódi Viktor, aki 1981-ben született Szegeden, 2007-ben szentelték pappá és ebben az évben lépett be a piarista rendbe. 2014-ben tett örökfogadalmat, szerzetesi neve: Boldog Navarrai Károlyról elnevezett Zsódi Viktor. 2019-től irányította a mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvodát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában