Gyerekek és természet

2023.02.20. 09:48

Zöldóvodában, úton a zöldóvoda fel - Környezeti képzés óvónőknek Fertőszéplakon és Fertőújlakon

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság volt a helyszíne a hétvégéig tartó „Zöldóvodában, úton a zöldóvoda felé” című, óvodapedagógusoknak szóló továbbképzésnek. A program célja a fenntarthatóság pedagógiájának megismerése, erősítése és elterjesztése.

Bódvai Ildikó

A képzés szervezője a Természetes Életmód Alapítvány, a helyszín a Fertő–Hanság Nemzeti Park Csapody István Természetiskolája és a fertőszéplaki Margaréta Óvoda. A programon 23 óvodapedagógus vett részt, nemcsak a megyei intézményekből, hanem távolabbi helyekről is érkeztek résztvevők.

 

– A továbbképzés célja a környezeti nevelés és a fenntarthatóság pedagógiájának, elveinek, módszereinek megismertetése, a környezettudatossághoz kapcsolódó attitűdök átadása. Részben azoknak a zöldóvodáknak a vezetői, pedagógusai vannak itt, akik már elnyerték ezt a címet, de a szigorú kritériumok teljesítéséhez, folyamatos fenntartásához támogatásra van szükségük, hiszen a státuszt háromévente meg kell újítani. Másrészt a címre most pályázó intézményekben dolgozó pedagógusokat is hasznos ötletekkel és ismeretekkel látjuk el – kezdte Labanc Györgyi környezeti nevelő, a Természetes Életmód Alapítvány elnöke. Hozzátette, elméleti tudást és gyakorlati tapasztalatot adnak át például azoknak a frissen végzett óvónőknek, akik még nem tudják, mi az a környezeti nevelés. Illetve ahhoz is kapnak támpontot, hogy ezeket az ismereteket miként lehet a kicsiknek átadni. 

– A három és hét év közötti korosztály fenntarthatóság iránti érdeklődését a külső világ tevékeny megismerésén keresztül lehet felkelteni. Fontos a kicsik esetében a tevékeny megismerés, hiszen ők cselekedeteiken, érzékszerveiken, tapasztalásaikon keresztül, minták alapján tanulnak. Ezért kell az óvónőknek is jó példával elöl járniuk – tette hozzá Labanc Györgyi. A környezeti nevelés színtere lehet például az óvodakert, az udvar, a kirándulások és erdei óvodai programok, de idetartozik a hulladékszelektálás és komposztálás is. A tanfolyamon előadó szakemberek gyakorlati tanácsokat adtak a természetközeli életről, és arról, hogy mit tehet egy óvoda a fenntartható fejlődés érdekében. 

– A Fertő–Hanság Nemzeti Park a Csapody István Természetiskoláját mint oktatási központot mutatta be, és áttekintést adtunk a környezeti nevelési programunkról, aminek része a természetóvoda és a természetiskola. Emellett ízelítőt adtunk az óvodák számára kidolgozott bemutatófoglalkozásunkból is – mondta el Goda István, a nemzeti park környezeti nevelési munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában