Szabálysértő az akadályozás

2023.02.27. 09:45

Parázs garázsviták - Győrben egyre több konfliktust okoz a szabálytalan parkolás

Parkolni nehéz. Főleg egy olyan nagyvárosban, mint Győr. Olvasónk panaszának jártunk utána, ami jellemző lehet bármelyik településen. A társasház egyik lakója rendszeresen és hosszabb ideig parkol mások garázsa előtt, akik így nem tudják használni. A probléma nem egyedi, a megoldást mégis kevesen ismerik. A Kisalföld utánajárt – Mit tegyünk, ha egy parkoló autó miatt nem tudunk ki- vagy behajtani?

Dániel Viktória

A lakók szabadon parkolhatnak, de a járművel nem zárhatják el az utat úgy, hogy azzal másokat akadályoznak. Fotóillusztráció

Fotó: Csapó Balázs

Az a gépjárművezető, aki akadályozza az ingatlanra való ki- és bejutást a tulajdonos engedélye nélkül, szabálysértést követ el. Márpedig ilyen ingatlannak minősülnek a saját garázsok is. A tulajdonos bejelentést tehet a rendőrségen, ahol megkísérlik elérni a jármű gazdáját – tudtuk meg a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányságtól. Ezzel egyidejűleg rendőrjárőr, városrendész vagy közterület-felügyelő is érkezik a helyszínre.

Amennyiben az elszállítást a városrendészet vagy a közterület-felügyelet végzi, a jármű tulajdonosának ki kell fizetnie az elszállítási díjat. Ha a járműnyilvántartásban a tulajdonos megadott elérhetőséget, az intézkedő értesíti is az elszállításról. Itt még menthető az eset, ha a tulajdonos 15 percen belül a helyszínre ér, nem kell fizetnie. 

Feljelentést is vonhat maga után 

Amennyiben az elszállítást a rendőrség kezdeményezi, a körülményeket figyelembe véve a rendőr helyszíni bírságot is kiróhat. Ez már igencsak fájhat a pénztárcánknak, 5 ezertől 50 ezer forintig terjedhet az összege. S ha ez nem volna elég, a rendőr szabálysértési feljelentést tehet a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt. 

Az intézkedő rendőr helyszíni bírságot is kiszabhat, aminek az összege elérheti akár az ötvenezer forintot.
Fotós: Csapó Balázs

Harc a belső udvaron 

Több olyan ház van Győrben, aminek a belső udvara már magánterületnek számít, vagyis osztatlan közös tulajdon. Ezeken a helyeken az a legegyszerűbb, ha a társasház szabályozza a parkolóhelyek használatát. 
Sajnos ez sem jelent minden esetben megoldást, mert ha a lakók, az érintettek nem tudják rendezni egymás között a vitát, a garázs tulajdonosa a települési jegyzőnél kérhet birtokvédelmet. 
– Alapesetben minden tulajdonos jogosult használni az udvart, de közben senki nem korlátozhatja a másikat a használatban – mondta a Kisalföld érdeklődésére dr. Horváth Tamás, a győri polgármesteri hivatal hatósági főosztályvezetője. Vagyis az ott lakók parkolhatnak az udvarban, de a járművel nem zárhatják el az utat úgy, hogy mások ne tudjanak szabadon közlekedni. 
– Amennyiben ilyen mégis előfordul, a birtokos, a garázs tulajdonosa az esettől számított egy éven belül a jegyzőtől kérhet birtokvédelmet. Az eljárás illetékmentes, természetes személy a kérelmet írásban vagy ügyfélkapun keresztül tudja benyújtani. 

Bizonyítás tanúkkal 

A birtokvédelmi eljárás sajátossága, hogy a kérelmezőnek kell az akadályozás tényét bizonyítania. Neki kell hitelt érdemlően igazolnia, hogy jogosult az udvar használatára és fényképpel, tanúvallomással vagy egyéb módon alá kell tudnia támasztani a jogsértést és annak időpontját. Az eljárás során a jegyző a kérelmet elküldi a másik félnek is, akinek nyilatkozatot kell tennie. A jegyző ezt követően hoz döntést, sőt, akár kártérítést is megállapíthat. Ha a birtokvédelmet megállapítják és a feszültség továbbra is fennáll, a jogosult a jegyzőnél végrehajtási eljárást kezdeményezhet. 

Mielőtt beadná

Aki birtokvédelmi kérelmet szeretne beadni, érdemes tájékozódnia a részletekről a kormányrendeletben, de tájékoztatást is kérhet a hivataltól – Győrben a városháza hatósági főosztályának igazgatási osztályától. 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában