A hagyományok jegyében

2023.02.13. 10:38

Betegek Világnapi Ünnepség a győri Szent Imre templomban - Fotók

Zsúfolásig megtelt a győri Szent Imre templom szombaton, ahol az esti szentmise keretében tartották meg a jubileumi Betegek Világnapi ünnepséget a győri székhelyű Egészséges Nemzedékért Alapítvány szervezésben.

Barki Andrea

Fotó: Tudósító - Nagy István fényképészmester

Szent II. János Pál pápa 30 évvel ezelőtt az első lourdes-i jelenés napját jelölte meg  a Betegek Világnapjának.  Az eseményen köszöntőjében dr. Schmidt Péter, az Egészséges Nemzedékért Alapítvány elnöke visszatekintett az elmúlt három évtizedre.

Kifejtette: alapítványuk 1993 óta országosan egyedülálló módon minden évben ezen a napon végigjárta Győr katolikus templomait, illetve a Felvidéken Nagymegyeren , Galántán , Dunaszerdahelyen Komáromszentpéteren (Svety Peter) és tavaly Bős városában ünnepelt. Az elnök beszámolt arról is, hogy orvostanhallgatóként és később orvosként is többször járt Lourdes-ban, ahol karitatív munkát is végzett. 

– Tudjuk, nagyon sokan kételkednek a csodákban.  Ateistaként vagy csak kétkedőként érkeznek a a Pireneusok lábánál található szent helyre, de közülük igen nagy arányban megtértként térnek vissza országukba és azt írásban is rögzítik, egyben hírét viszik a világban lourdes-i gyógyulásos csodáknak.

A szentmisét Dr. Balázs Tamás atya a Szent Imre templomban plébánosa tartotta , aki együtt misézett koncelebrációs mise keretében főtisztelendő Szakál László Jánossal, aki a Felvidékről, Alistál - ból érkezett, továbbá főtisztelendő Beke Zsolt Badacsonytördemici plébánossal és a felvidékről érkezett Horváth Róbert kórházlelkésszel.

Szentbeszédet Szakál László János alistáli plébános mondott, aki homiliájában többször is idézte Szent János Pál pápa érdemeit, mely a betegek iránt érzett nagyfokú szeretetében nyilvánult meg. Kiemelte: valamennyien voltunk már betegek, lehetünk betegek és sajnos minket sem kerülhet el a betegség a jövőben, ezért kérte az orvosokat, ápolókat szerzetesrendeket és karitatív szervezeteket hogy mindent tegyenek meg a betegek gyógyítása, gondozása érdekében.

A szentbeszéd után a Betegek Szent Kenetének kiszolgálása következett. A szentmisét követően csodálatos barokk kamarazenei koncertre került sor a templomban dr. Sebők Zoltán révkomáromi főorvos művészeti vezetésével. A szlovák, magyar és osztrák művészekből álló „Collegium Musicum Komaromiensis” kamarazenekar Telemann, Purcell, Händel és Johann Sebastian Bach műveiből adott elő műveket, a hívek és a hallgatóság felállva hosszú- hosszú perceken keresztül felállva ünnepelte a zenekart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában