Emléknap

2023.02.21. 10:36

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjára kiállítással készülnek Tatán

Február 25-én, a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján nyílik meg a Kuny Domokos Múzeum legújabb tárlata. A tárlatot befogadó Német Nemzetiségi Múzeumban dr. Schmidtmayer Richárd, az intézmény igazgatója és Nagy Zsuzsanna múzeumpedagógus, a tárlat kurátora adtak tájékoztatást a kiállítás létrejöttének előzményeiről, részleteiről.

Kiss T. József

A „Mások hitét kell erősítenem” című kiállítás rendhagyó lesz, hiszen annak létrejövetelében tevékeny részt vállalt több tatai oktatási intézmény diákja és pedagógusai egyaránt, valamint a múzeum munkatársai, szakemberei. 

– Múltunk megismerésének több útja van. A múzeumok által összegyűjtött tárgyi emlékek, képi ábrázolások, dokumentumok egy része bárki számára hozzáférhető. A kutatók pedig betekinthetnek a nagyközönség elől elzárt forrásokba is. Van azonban a megismerésnek egy másik módja, mely a közelmúlt eseményei­vel kapcsolatban mindenki számára rendelkezésre áll: a beszélgetés a még élő emberekkel. Nagymamák, nagypapák emlékein, a kredencben, a komód fiókjában lapuló fényképeken, a katonakönyvek, bizonyítványok, mesterlevelek oldalain keresztül képet kaphatunk egy, a múltunkhoz kapcsolódó, de a jelenünket és a jövőnket is meghatározó világról.

A „Mások hitét kell erősítenem” című, 1956-os forradalommal kapcsolatos vetélkedő és az ennek nyomán készülő kiállítás ezekre az összegyűjtött forrásokra, emlékekre kívánja irányítani a figyelmet, valamint arra, mennyire fontos feladat a szemtanúkkal való beszélgetés, a kutatás – mondta dr. Schmidtmayer Richárd igazgató. A Múzeumok Őszi Fesztiváljának egyik célkitűzése volt a közös tudás megszerzése. 

Felmerült az az ötlet, hogy ’56-os tatai és környékbeli eseményekkel kapcsolatos versenyt szervezzen a Kuny Domokos Múzeum. A tatai és környékbeli 8–12. évfolyamos tanulókat várták, akiket első alkalommal dr. Schmidtmayer Richárd vezetett be a kutatás és a tatai 1956-os események rejtelmeibe. A csapatoknak ezt követően kellett interjúkat készíteni, korabeli tárgyak után kutatni. Feladatul kapták, hogy készítsenek egy kiállítástervet, melyben a saját kutatásukat is felhasználhatták.

A Német Nemzetiségi Múzeum adott otthont annak a vetélkedőnek, mely során hét csapat mérte össze tudását, bemutatta kiállítástervét, kutatási eredményeit és megtekinthetett egy fegyverbemutatót is. A vetélkedőn legjobban szereplők kiállítástervét, kiegészítve a többi terv egy-egy jól sikerült elemével, a múzeum jutalmul megvalósítja. Ez a munkafolyamat történik most a Német Nemzetiségi Múzeum második emeletén. 

– A szépsége ennek a kiállításnak, hogy a fiatalokat be tudtuk vonni ebbe a folyamatba, hogy megismerjék a múltunkat, a helyi ’56-os eseményeket, s érdeklődők voltak, egyre többen vettek részt a munkálatokban. A sokféle jó ötletet egységessé tudtuk kovácsolni – mondta el Nagy Zsuzsanna múzeumpedagógus, a tárlat kurátora. 

Dr. Schmidtmayer Richárd (b), a Kuny Domokos Múzeum igazgatója vezette be a diákokat a múzeumi kutatás rejtelmeibe. Fotó: Kiss T. József

A vetélkedőre felkészítő tanárok voltak: Seffer Tímea, TSZC Bánki Donát–Péch Antal Technikum; Nagyváthy Erzsébet, TSZC Bánki Donát–Péch Antal Technikum; Akács Róbert, TSZC Bláthy Ottó Technikum, Szakközépiskola és Kollégium; Nagy Mária Terézia, Bláthy Ottó Technikum, Szakközépiskola és Kollégium, Nagy Mária Terézia 2. csapata; Takácsné Pogrányi Irén, Launai Miklós Református Iskola; Belicza György Alex, Launai Miklós Református Iskola. 

A vetélkedőn a kiállításterveket is értékelte a zsűri: 1. „Járási Tanács”, Akács Róbert csapata: Fazekas Balázs, Halápi Zoltán, Lévai Bence; 2. Nagy Mária Terézia csapata, a Molotov-koktél: Horváth Ferenc, Kis-Prumik Levente, Szőke Szintia; 3. Belicza György Alex csapata, a Három Grácia: Horváth Fruzsina, Ocskay Bori, Varga Anna. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában