Emléknap

2023.02.27. 10:12

A kommunista diktatúra áldozataira emlékeztek Tatán

Koszorúzás Tatán és dokumentumfilm-bemutató a ’60-as évekből. A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Tatán az Est moziban levetítették Varga Ágota oroszlányi rendező legújabb dokumentumfilmjét, a Megbélyegzetten – 1968 című alkotást.

Kiss T. József

A filmet már több hazai és külföldi fesztiválon bemutatták, díjat is nyert. A dokumentumfilm egy oroszlányi középiskolás diák kálváriáját és „bűntársainak” történetét dolgozza fel visszaemlékezések alapján. A fiatalokat börtönbüntetésre ítélték, később rehabilitálták őket. A filmvetítés közönségtalálkozóval zárult, majd Rigó Balázs alpolgármester beszélgetett Varga Ágotával a film létrejöttéről, körülmé­nyeiről. 

A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából emlékeztek Tatán is. Az önkormányzat nevében Michl József polgármester, Rigó Balázs alpolgármester, Varga András önkormányzati képviselő és Kiss Tamás, a Történelmi Igazságtétel Bizottság (TIB) Tatai Tagozatának vezetője koszorút helyeztek el a tatai emlékhelyen, amelyet Tata Város Önkormányzata 2009. október 26-án állított a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére, az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik legjelentősebb tatai tüntetésének mementójául. 

Az a dolgunk, hogy megakadályozzuk, hogy még egyszer egy olyan ideológia ránk törhessen, amivel megnyomorítottak bennünket.

Michl József, Tata polgármestere ennek kapcsán elmondta: „Nekünk az a dolgunk, hogy megakadályozzuk, hogy még egyszer ilyen átkozott rendszer uralma, egy olyan, beteg ideológia ránk törhessen, amivel megnyomorítanak bennünket. A ma élőknek ezért is kell emlékezni, és feleleveníteni a történelemnek ezt a sötét időszakát, gyermekeinknek megtanítani és megismertetni velük mindent ezzel kapcsolatban. Tatát is érintette, sújtotta a kommunizmus átka a II. világháború végétől egészen a rendszerváltozásig. Bár a legvidámabb barakk a miénk volt, mégis azt érezhettük, hogy elnyomásban élünk. Hála azoknak, akik a diktatúrával szembeszálltak.” 

Világszerte több mint százmillió ember lett kommunista diktatúrák áldozata. 

Koszorúzás a tatai emléktáblánál, amit a város önkormányzata állított 2009-ben. Jobbról Rigó Balázs alpolgármester, Michl József polgármester, Kiss Tamás, a TIB Tatai Tagozatának elnöke és Varga András képviselő.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában