Spórolást írtak elő

2022.12.09. 22:05

Tízszázalékos bérfejlesztés a terv a mosonmagyaróvári szociális intézményekben

Jelenleg a Mosonmagyar­óvár térségi települések együtt látják el a szociális feladatokat, köztük az önkéntesen vállaltakat is.

kisalfold.hu

A Mosonmagyaróvár Térségi Társulás Tanácsa intézményei­nek jövő évi költségvetési koncepciójáról tárgyalt idei utolsó találkozóján. A társulás által fenntartott szociális intézményeket, azok idei és jövő évi költségvetését is alapvetően érinti az infláció, az élelmiszer­árak változása, a rezsiköltségek alakulása, azon belül is kedvezőtlenebbül a távhő és gáz fogyasztási árának emelkedése. A résztvevők célként határozták meg jelen helyzetben is megvédeni a munkahelyeket, biztonságos szinten fenntartani az intézmények működését, illetve a szociális feladatok ellátását. 

Mint elhangzott, arra fordítják minden energiájukat, hogy a város működőképességét fenn tudják tartani. 

Az ülésen Árvay István mosonmagyaróvári polgármester, a tanács elnöke kitért arra, hogy számos lépést tettek a megtakarítás irányában a Lajta-parti városban, az intézményeknél spórolást írtak elő. Ugyanakkor az is látható, hogy a rezsiköltségek mellett az élelmezési nyersanyagköltségek is jelentősen emelkednek. Jövő évtől a térségi intézmények munkatársai tízszázalékos bérfejlesztése számíthatnak. Az állami bevételeknél 8,8 millió forint plusztámogatás érkezhet. 

– Nem tudjuk, kapunk-e bér- vagy rezsitámogatást, ez az, ami bizonytalanságot jelent – tette hozzá a polgármester. 

Jelenleg a Mosonmagyar­óvár térségi települések együtt látják el a szociális feladatokat, köztük az önkéntesen vállaltakat is. 
A találkozón felmerült több elöljáró részéről is, hogy mi lesz, ha az utóbbiakat nem tudják finanszírozni, és emiatt külön kell válniuk. 
Az intézmények működéséhez kapcsolódó támogatásra két verziót is kidolgoztak: az egyikben a mosonmagyaróvári önkormányzat hiányfinanszírozását, 178 millió forintot is beszámítva a fennmaradó intézményi hiányt osztották fel a települések között, beleértve Mosonmagyaróvárt; a második verziónál pedig a teljes működési hiányt, több mint 591 millió forintot. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában