Bemutatták a terveket

2022.12.19. 14:49

Sokorópátkán építik meg a világ legnagyobb székely kapuját

Hivatalosan először mutatták be a Sokoró-kapu terveit. A világ legnagyobb székely kapuja a tervek szerint 10 és fél méter magas, valamint 16 méter széles lesz, és 28 négyzetméter faragott felület lesz rajta. Többek között a hatvannégy történelmi vármegye címere is helyet kap majd az építményen. A szervezők szeretnék, ha mindet különböző, az adott vármegye területén élő fafaragó készítené el, ezzel is erősítve az összefogás üzenetét.

Dániel Viktória

Fotó: Csapó Balázs

Az anyaország első olyan székely kapuja lesz a sokorópátkai, mely alatt közúti forgalom halad át. A monumentális székely kaput civil összefogásból szeretnék megvalósítani.

– Háromezer négyzetméteres területet vásároltunk meg a célra, mivel a kapu mellett parkot is szeretnénk létrehozni – mondta el Vajda Péter ötletgazda, a Sokorói Tájegység Egyesülés elnöke. – A közel 30 milliós beruházáshoz már rengeteg felajánlást kaptunk, az anyagiak mellett több helyi vállalkozó alapanyaggal, szaktudással és munkával segít. A Pedró Pékség minden eladott Székely kenyér után 100 forinttal támogatja a kapu építését, Böjte Csaba ferences szerzetes pedig vállalta, hogy a kezdeményezés fővédnöke lesz. A kapuhoz most rendelik meg a szükséges fát, amit Erdélyből ajánlottak fel.

– Technikailag is nagy kihívás lesz az elkészítés. A kész kapu körülbelül 11 és fél tonna lesz – mondta el Pető Sándor erdélyi fafaragómester, aki három éve Somogy megyében él. Ő készítette a jelenlegi rekorder kaput, és a Sokoró kapuján is ő dolgozik majd.

Fotós: Csapó Balázs

– Várjuk azoknak a fafaragóművészeknek a jelentkezését, akik a történelmi vármegyék valamelyikében élnek, és elkészítenék annak címerét az általunk küldött faanyagból. A Sokoró kapuja kezdeményezés fő támogatói közül jelen volt még Pottyondy Ákos pannonhalmi gazdálkodó, Tömböly Tamás, a Magyar Kerékpárosklub Győri Szervezetének vezetője, Balogh László, a Pannonhalmi Tájegység Vállalkozói Egyesülésének alapító elnöke, Szilágyi Zsolt, a Széchenyi István Győri Férfi Klub kincstárnoka, Bassák Attila, Sokorópátka polgármestere és Székely László. A kapu megépítését a 11737007-23744842-00000000 számlaszámon lehet támogatni. Emellett február 18-án jótékonysági gálán gyűjtenek adományokat egy művészeti licit keretében, amire még várják az alkotók felajánlásait. Böjte Csaba pedig 19-én misézik a győri székesegyházban, ahol szintén kiteszik az adományládát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában