Megnőt az igény

2022.11.13. 21:29

Szociális tűzifát kapnak a rászoruló háztartások - A rábaközi önkormányzatok élnek a program adta lehetőséggel

Rövidesen elkezdődik a szociá­lis tűzifa házhoz szállítása a rábaközi falvakban. Az önkormányzatok jellemzően egy-két köbmétert tudnak a rászorulóknak adni.

Cs. Kovács Attila

Németh Gergely polgármester: Szanyba már megérkezett a szociális tüzelő. November végén kezdik a kiszállítást a rászorulókhoz. Fotó: Cs. Kovács Attila

Ötmilliárd forintot fordít az állam az idei szociális tüzelő­anyag-programra. 2374 önkormányzat nyújtott be érvényes kérelmet, így várhatóan 180–190 ezer család részesülhet a támogatásból. A településeknek 2023. február 15-ig kell kiosztaniuk a szenet vagy fát. 

A Rábaközben jellemzően tűzifát vásárolnak az önkormányzatok, abból részesülnek a rászorulók. Ehhez azonban előbb kérelmet kell benyújtaniuk. Dénesfán huszonnégyen igényelték a segítséget, a kérelemhez a háztartások jövedelmi viszonyairól igazolást mellékeltek. A helyi képviselő-testület a jövő héten dönt arról, kik kaphatnak a 29 köbméternyi fából. A szállítmányt megrendelték, várhatóan december elején érkezik a községbe. Takács Lajos polgármester elmondta: az állami támogatás 607 ezer forint, amit 37 ezer forintos önerővel egészítenek ki. A szállítás díja is az önkormányzaté, az 129 ezer forint. „Egy-egy család, háztartás jellemzően egy-két köbméter fához jut ily módon” – tudatta a polgármester. 

Rábapordányban az önkormányzat 901 ezer forintért vásárol tűzifát. A rendeletet megalkotta a képviselő-testület, ott is a jövedelmi viszonyoktól teszik függővé a támogatást. Az elmúlt években szintén egy-két köbméternyit tudtak adni az érintetteknek, de volt, aki hármat is kapott. Szanyban komoly mennyiséget, 101 erdei köbmétert oszt ki az önkormányzat. 

– A Magyar Falu Program támogatásából vásároltunk traktort homlokrakodóval, azzal szállítjuk ki a fát. Nagyon jó minőséget kaptunk a Kisalföldi Erdőgazdaságtól, akár azonnal tüzelhető is. November 21-ig lehet benyújtani a kérelmeket. Korábban valamennyi igénylő kapott, de most jelentősen megnőtt az érdeklődés. Ennek ellenére igyekszünk segíteni minden rászorulónak – tájékoztatott Németh Gergely, Szany polgármestere. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában