Nyugati szomszédunk

2022.11.09. 19:44

Segélyvonalat indított Bécs az internetes bűnözés áldozatainak

Adathalászat, internetes zaklatás – minden harmadik bécsi fiatal megtapasztalta már a digitalizáció árnyoldalait. Éppen ezért Bécs városa segélyvonalat indított, ahol segítséget, tanácsot kaphatnak az internetes bűnözés áldozatai.

kisalfold.hu

Az internetes bűnözés áldozatainak indított segélyvonalat Bécs © PID / Christian Fürthner

„Cybercrime Helpline” néven telefonos segélyvonalat indított az osztrák főváros azoknak, akik azt gyanítják, hogy internetes bűnözés áldozataivá váltak. A +43 1 4000-4006-os telefonszámon azok kaphatnak például ingyenes segítséget, akiket egy bank nevében kerestek meg ilyen-olyan ürüggyel, hogy megszerezzék az adataikat és pénzt csaljanak ki tőlük, esetleg nem azt hozta a futár, amit az online-shopban megrendeltek vagy akiket rendszeresen üzenetekkel, hívásokkal zaklat egykori partnerük. 

Mivel a jelenség rendkívül széles körű és az adathalászattól az internetes zaklatásig terjed, a Cybercrime Helpline munkatársaitól elsősorban tanácsot kapnak az érintettek, hogy mit érdemes ilyenkor azonnal tenni – adathalászat gyanúja esetén például letiltani a bankkártyát – és hova lehet fordulni professzionális segítségért. Továbbirányíthatják őket például az Internetes Ombudsmani Hivatalhoz, a fogyasztóvédelemhez, az internetes rasszizmus ellen harcoló civil szervezetekhez vagy éppen Bécs Város női segélyvonalához, a Frauennotrufhoz. 

A téma komplexitása miatt a segélyvonal munkatársai nem nyújtanak műszaki segítséget és (büntető)jogi következtetésekbe sem bocsátkoznak. A Cybercrime Helpline munkanapokon, 7.30-tól 17 óráig hívható. 

„Az internetes csalás a digitalizáció egyik kikerülhetetlen árnyoldala. A Cybercrime Helpline-nal könnyen elérhető, gyors segítséget nyújtunk az internetes bűnözés esetleges áldozatainak. Akinek Bécsben segítségre van szüksége, meg is kapja – a digitális világban is” – mondta Ulli Sima digitalizációs városi tanácsnok a segélyvonal elindítása alkalmából.

Az internetes bűnözés áldozatainak indított segélyvonalat Bécs © PID / Christian Fürthner
Fotós: FUERTHNER CHRISTIAN

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában