Döntött a közgyűlés

2022.11.29. 17:29

Döntött a közgyűlés: drágul a bérlakások díja Győrben

Tizenkilenc napirendi pontot tárgyalt a képviselő-testület 16 megjelent tagja kedden délelőtt. Lakbéremelésről is döntöttek, ami mintegy négyezer önkormányzati bérlakásban élőt érint majd.

Barki Andrea

Kisalföld Archív/Nagy Gábor

A Győri Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Győri Hivatásos Tűzoltó parancsnokság ez évi tevékenységéről számolt be. Egységeiket 332 tűzesethez és 614 műszaki mentéshez riasztották, valamint 58 esetben működési területükön kívül nyújtottak segítséget. Győr területén 135 tűzesethez riasztották őket és 331 műszaki mentést végeztek. Szerencsére kevés viharkár volt az évben.

A képviselők tájékoztatót hallgattak meg az MVM ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázhálózat Zrt. Győrt érintő, kiemelten a 2022. évi gázelosztó vezeték felújítási és fejlesztési tevékenységéről. A beszámoló szerint három rekonstrukciós terv van a következő évre, de annak megvalósulásáról csak az üzleti terv elfogadása után tudnak pontosat mondani. Várhatóan választaniuk kell, hogy a Káptalan dombi vagy a József Attila úti felújítást végzik el.

Talán a legnagyobb vitát az önkormányzati lakások lakbérének emeléséről szóló rendelet váltotta ki. Az előterjesztés megállapítja, hogy a lakbérek 2016 óta nem emelkedtek, miközben a bérbeadó Győr-Szol Zrt. Ingatlanüzemeltetési költségei jelentősen emelkedtek. Jelenleg a bevételből csak az életveszélyt elhárító munkálatokat tudja elvégezni a bérbeadó, a felújítási, karbantartási munkákat csak csekély mértékben. A lakbér összege mára irreálisan alacsony, figyelembe véve a piaci albérletek díját, a költségek emelkedését, és a bérlők jelentős részének jövedelem növekedését. Az előterjesztés kitér arra is, hogy a győri bérleti díjak elmaradnak más települések lakbéreitől. A bérleti díjat a lakás komfortfokozata, alapterülete, minősége, a lakóépület állapota, és a településen, illetve lakóépületen belüli fekvése határozza meg. A havi lakbért a lakás alapterülete, a lakás használati értékének számszerűsített mértéke és az egységdíj szorzata határozza meg. Az egységdíj jelenleg 7,84 forint, ez változik most 10 forintra.

A napirendi pont előterjesztésekor dr. Dézsi Csaba András polgármester elmondta, hogy áttekintve a szociális bérlakásokban élők anyagi helyzetét azt találták, hogy nem csak szociálisan rászorulók élnek bennük. Sok rászoruló azért nem tud hozzájutni, mert sokan megörökölték és nem rászorultság alapján élnek benne. Most a piaci bérleti díj egynegyedére emelték fel a bérleti díjat a szakértői javaslat alapján. A bérlakásban élők egy része szociálisan rászorult, őket segíteni kell. Emlékeztetett arra, hogy vannak szociális segélyezési módok, amelyekkel támogatni lehet a rászorulókat. Mint a polgármester mondta, azokat is kell támogatni, akiknek nem jut szociális bérlakás, hiszen Győrben teljesen beragadt a lakáspiac. A lényeg: az a cél, hogy a rászorulók kapjanak szociális bérlakást, aki pedig nem rászoruló, az kapjon kedvezményes lehetőséget.

Készül olyan program, amikor a felújítandó lakásokat lehet majd felújítani a Győr-Szol Zrt helyett. A bérbeadó egyébként minden bérlőt pontosan tájékoztat minden bérlőt levélben a lakbérről. A képviselők módosították a lakásvásárlás, építés támogatásáról szóló önkormányzati rendeletet, valamint a köztemetők rendjét is.

Az újjáépülő fürdő kivitelezője a megnövekedett költségekre hivatkozva 2,9 milliárd forint többlet forrást kér. Erre a városnak nincs pénze, a testület kormányzati támogatásért fordul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában