Adófizetők

2022.11.18. 18:12

A virilistákat köszöntötték Sopronban - fotók

Sopron legjobb adófizetőit és új mestereit köszöntötték pénteken a városházán a kereskedelmi és iparkamara, valamint az önkormányzat rendezvényén.

kisalfold.hu

Fotó: Szalay Károly

A város 1996 óta fejezi ki díszoklevelek átadásával a háláját azoknak a cégeknek, helyi vállalkozásoknak, amelyek a legtöbb adót fizetik és így jelentős mértékben hozzájárulnak Sopron gazdagodásához, fejlődéséhez. Ezen gazdasági szereplők adóforintjaikkal a közszolgáltatások finanszírozásában is részt vesznek.

Az ünnepségen Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, köszöntötte elsőként a jelenlévőket. Hangsúlyozta, nehéz időket, válságok korszakát éljük, de ezekből a válságokból mindig megerősödve került ki hazánk. A jelenlegi energiaválság vége és gazdasági következményei nem ismertek, mégis bizakodó, hogy az innovatív soproni cégek küzdésüknek, kitartásuknak és szorgalmuknak köszönhetően ebben a nehéz helyzetben is sikerrel veszik az akadályokat.

Farkas Ciprián polgármester arról beszélt, hogy a soproniak mindig is büszkék voltak a nagy elődökre. Közülük kiemelkedik Lackner Kristóf, aki háborús időkben vezette a várost, Sopronért élt és dolgozott. A polgármester ezután köszönetet mondott azoknak a soproni vállalkozóknak, akik munkahelyeket teremtenek és adóforintjaikkal segítik a város működését. Hozzátette, Európát az unió elhibázott szankciós politikája miatt gazdasági válság és infláció sújtja. Az önkormányzat energiaköltségei is tízszeresére nőttek, át kellett szervezni az intézményrendszert, ezzel együtt mindent megtesznek a vállalkozások és az itt élők boldogulásáért.

Horváth Vilmos, a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a megjelentek között külön köszöntötte az újonnan mesteri címet szerzett tíz kőművest és tizenhárom villanyszerelőt, akik a fogadalomtétel után vehették át mesteroklevelüket. A kamarai elnök beszédében hangsúlyozta, a mester, mint fogalom a történelmi idők óta a minőséget, egy adott szakma legmagasabb szintű művelését jelenti. Az ilyen szintű szakmai felkészültséget ma már nem a tradíciók, hanem a modern kor követelményei teszik fontossá. Hozzátette, a mestervizsgáztatási rendszernek a tisztességes vállalkozások tekintélyének visszaállítása, megőrzése is célja. Az elmúlt években 15 szakmában, a mostanival együtt 300 mesterrel gyarapodott Sopron gazdasága.

Hagyományosan a kamara által alapított Mecénás Díjat is a virilista ünnepség keretében adják át. A díjjal azokat a Sopronban élő és dolgozó személyeket, vállalkozásokat ismerik el, akik munkájukkal, nagyvonalú támogatásukkal segítik a város kulturális-, művészeti- és sportéletét.  Az idei évben a Bio-Brikett Kft. kapta a mecénás díjat önzetlen jótékonyságáért, a rászorulók támogatásáért. A díjat Szücs-Szabó Máté, a családi vállalkozás tulajdonos ügyvezetője vette át.

A kamara 2003-ban alapította a város dicső emlékű polgármesteréről, Lackner Kristófról elnevezett díját, amivel a Sopronért és a régióért maradandót alkotó, országos szintű szakmai tevékenységet végző személyek munkásságát ismerik el. A kitüntetést, ami fizikai valóságában Balogh Eszter üvegműves alkotása, idén Kocsi János vehetett át. 1989-ben alapító tagja, majd 1990-től titkára volt a soproni kamarának, 2007-től pedig, immáron nyugdíjasként, kamarai főtanácsos. Kocsi János jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Sopronnak önálló kamarája lehessen és számos kamarai kezdeményezés fűződik a nevéhez. Így például a Virilisták köszöntése, a Mecénás-díj, a folyamatosan bővülő „soproni elsők” gyűjteménye és nem utolsó sorban, maga a Lackner Kristóf-díj is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában