Ásatás a temető mellett

2022.07.19. 10:14

Középkori veremházat tártak fel Győrságon - Fotók

A földbe mélyített épület különlegessége, hogy késő középkori, kora újkori, ez a korszak pedig viszonylag ritkán kerül elő Győrön kívül, osztotta meg a Kisalfölddel Ujvári Ferenc, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum régésze.

Gyurina Zsolt

A sírokban fekvő csontvázakon korabeli viselet maradványait, körülöttük gombokat és ruhakapcsokat is találtak a múzeum szakemberei. Fotó: Rómer-múzeum

A győrsági temető mellett egy ikerház építésénél régészek dolgoztak, hívta fel a figyelmünket egy helybéli olvasónk. Az egyik legérdekesebb lelet az a három temetkezést tartalmazó sírgödör , amelyben a középső csontváz minden bizonnyal egy férfié. Két társa azonosítása már nem ilyen könnyű, az egyikük maradványai olyan rossz állapotban vannak, hogy egyelőre reménytelennek tűnik a nem megállapítása, de bízhatunk abban, hogy az antropológusok munkája során mégis sikerül majd kideríteni, hogy férfi-e vagy nő. A sírokban fekvő csontvázakon korabeli viselet maradványait, körülöttük gombokat és ruhakapcsokat is találtak a múzeum szakemberei. 

Ujvári Ferenc, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum régésze számolt be lapunknak a győrsági temető mellett, egy ikerház építésénél talált ­leletről.

– A késő középkori, kora újkori településrészletet egy valamivel több mint száz négyzetméteres területen tárták fel. Viszonylag ritkán fogható meg ez a korszak a városon kívül – nyilatkozta lapunknak a muzeológus. – A feltárás során gödrök, árkok és egy földbe mélyített épület, úgynevezett veremház került napvilágra, melyhez kemence is csatlakozott, és tapasztott padló maradványait is meg lehetett benne figyelni. A szakemberek szorgos munkával megtisztították a földtől a kemence maradványát, amely tapasztott platnival, a platni alatt kerámiatöredékekből kirakott hőtartó réteggel rendelkezett.

Meglepte a régészeket 

A szakember kifejtette, hogy egy ilyen, általa konzervatívnak nevezett, az őskortól ismert épülettípus előkerülése ebben a korszakban meglepő, hiszen ekkor, a XVI–XVII. században már fejlettebb lakáskultúráról beszélhetünk. Elképzelhető, hogy nem lakóház, hanem műhely vagy melléképület funkciót tölthetett be. A lemélyedő rész körülbelül nyolc négyzetméteres kiterjedésű, aljában a tetőszerkezetet tartó cölöplyukakkal, illetve a kemence szájánál egy nagyobb gödörrel. 

Ólomplomba és bronzveret 

Érdeklődésünkre elmondta, hogy a feltárás során nagy mennyiségű kerámia- és állatcsonttöredék mellett némi fémtárgyat is kiástak (ólom- plomba, érme, bronzveret), melyek lehetővé teszik a pontosabb meghatározást. Az építési területre egykor ráhúzó- dott a szomszédos győrsági temető is, számos sírt ástak bele a régészeti objektumokba, többek közt az említett épületbe is. 

Koporsószögek 

A régészek munkája során napvilágot látott egy több temetkezést tartalmazó sírgödör is, mely valószínűleg korábbi, mint az említett késő újkori és modern kori sírok. A benne feltárt három temetkezés nem egyszerre került a sírgödörbe. Az elhantoltakon megtalálták a korabeli viselet maradványait, illetve gombokat és ruhakapcsokat, de a sírok körül koporsószögek is nagy számban bukkantak fel. Mint a győri muzeológus leszögezte, a kapcsok és gombok restaurálása után lesz lehetőségük a pontosításra. Hozzátette, hogy a Rómer-múzeum régészei a feltárást befejezték, a lakóház építését a kivitelező azóta folytatta. 
 

Ujvári Ferenc régész, muzeológus
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában