Fontos a lakosság szubjektív biztonságérzete

2022.05.08. 07:00

Mosonmagyaróvár közbiztonságáról, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről, feladatokról számolt be a kapitányságvezető

Területünkön a közrend-, közbiztonság és a bűnügyi helyzet stabil maradt, a lakosság szubjektív biztonságérzete nem romlott – emelte ki a tavalyi évi beszámolójában Szabó Jenő, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője, aki a legutóbbi testületi ülésen a képviselők kérdéseire is válaszolt.

Mészely Réka

"Mindig lesz rendőr, ott, ahol kell. Az állomány akar és tud is dolgozni" - hangsúlyozta a képviselő-testületiülésen Szabó Jenő kapitányságvezető.

Forrás: Mészely Réka / Kisalföld

2021-ben a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság működéséhez szükséges feltételrendszer alapvetően biztosított volt. A stratégiailag meghatározott célokat, illetve a központi és területileg megszabott feladatokat végrehajtották. A tavalyi évben a belső és külső migrációs körülmények miatt lényegesen megváltozott társadalmi környezetben végezték munkájukat, amely során a keletkező napi kihívásoknak történő megfelelés részben folyamatos, illetve bizonyos tekintetben változóan hullámzó, néha erős, olykor extrém terhelést jelentő időszakok váltották egymást – fogalmazott beszámolójában Szabó Jenő, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője. Mosonmagyaróvár közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről, feladatokról szóló napirendi pontot legutóbbi ülésén tárgyalta a város képviselő-testülete. 

Prevenció

– Köszönjük, hogy ilyen személyi állomány mellett is ilyen munkát végeznek – hangsúlyozta a beszámoló értékelésekor Frauhammer Csaba, a Gazdasági és Városüzemeltetési Bizottság elnöke, aki szerint fontos lenne a közterületi munka erősítése, hiszen ez prevenciót jelent a bűnmegelőzésben. Hozzátette: szintén visszatartó erővel a rendőrök jelenléte a közlekedésbiztonság javításában. 

Jávor Miklós képviselő az iskolaőrök tevékenységéről és tapasztalatairól érdeklődött, illetve arról, felhívta a figyelmet a gyalogátkelőhelyek megvilágításának a kérdésére. 

Vida István örömtelinek ítéli, hogy Mosonmagyaróvár nem tekinthető veszélyeztetett településnek. Ő arról érdeklődött, hogy a rendőrök fegyverpénze mennyire járul hozzá a fluktuáció megállításához. Továbbá kikérte a kapitányságvezető véleményét a Móra és Gulyás Lajos utcák egyirányúsításáról, ahol iskolaidőben gyakoriak a közlekedési anomáliák. 

Közterületi jelenlét ott, ahol szükséges

Szabó Jenő fontosnak érzi a rendőrök közterületi jelenlétét, persze adott egy létszám, őket oda osztják be, ahol szükséges: "Mindig lesz rendőr, ott, ahol kell. Az állomány akar és tud is dolgozni". 

Idén a baleset-megelőzési tevékenység fokozásával a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek számának visszaszorítása a cél.
Forrás: Méhes Ákos

– Pár évtizede más volt a helyzet, nőt az autók száma, kevés a parkolóhely, nagy a forgalom. A közlekedésbiztonsági helyzet javítása, az ellenőrzése kiemelt feladat – vélekedett a kapitányságvezető, aki a büntetést nem célnak, hanem eszköznek látja. Az iskolaőrök tevékenységét hasznosnak nevezte, erről pozitívak a visszajelzések. Feladatuk, hogy a gyermekeket a helyes közlekedésre is neveljék, továbbá arra is, hogy hogyan kerüljék el, hogy bűncselekmények áldozataivá váljanak. 

– Megnézzük, mely gyalogátkelőhelyeken van a legtöbb baleset. Ha van a megvilágításukra anyagi forrás az önkormányzatnál, ezeket mi is támogatjuk – fűzte hozzá Szabó Jenő. 

Részletes statisztika

A kapitányságvezető beszámolójában részletes statisztikai adatokat is közöl. Ebből kiderül, hogy tavaly 744 bűncselekmény történt a Lajta-parti városban, Összességében 37 személyi sérüléssel járó baleset történt, ami kilenccel több az előző évben bekövetkezett balesetek számánál. 

Idei terv

Az idei célok: a baleset-megelőzési tevékenység fokozásával a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek számának visszaszorítása, a bűncselekmények számának további csökkentése, az eredményességi mutatók szinten tartása, javítása, az egyes rendészeti feladatokat ellátókkal és a polgárőrséggel közösen a közterületi jelenlét növelése. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában