Kompromittáló felvételek

2022.04.20. 11:50

Az ördög ügyvédje - zsarolás miatt hat ember ellen nyújtott be vádiratot az ügyészség - a gyanúsítottak rokoni és baráti kapcsolatban állnak

kisalfold.hu

Fotó: MW-archívum

Fotós: Korponai Tamás

Mint ismert, 2019 októberében, a magát Az ördög ügyvédjének nevező blogger először fotókat, majd egy videót tett közzé arról, hogy Borkai Zsolt, Győr akkori polgármestere egy jachton fiatal nőkkel szórakozott több másik férfi társaságában, majd azok jelenlétében közösült is az egyikükkel. Ez a felvétel volt az, ami végül a lemondásához vezetett. Az is nyilvánosságra került, hogy a volt polgármestert és barátait, a felvételekkel megzsarolták azt megelőzően, hogy azok nyilvánosságra kerültek. Ezzel kapcsolatban Rákosfalvy Zoltán tett feljelentést a rendőrségen.

A Fővárosi Főügyészség az „ördög ügyvédje”-ként ismert ügyhöz kapcsolódó zsarolási ügyben összesen most 6 személlyel szemben nyújtott be vádiratot a bíróságra. Az ügy 6 vádlottja – 3 férfi és 3 nő – egymással rokoni, illetve baráti kapcsolatban áll - közölte Dr. Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

100 ezer forint a felvételekért

A vádirat szerint az ügy egyik nő vádlottja 2018 májusában, egy horvátországi tengeri hajóúton, az utazáson részt vevő több személyről szexuális tartalmú fénykép- és videófelvételeket készített.  A kompromittáló felvételek készítésére a nőt két vádlott-társa (a barátnője és annak férje) kérte fel, amiért cserébe 100.000 forintot ígértek neki. A felvételek készítését kérő két vádlott célja az volt, hogy az egyik sértettet majd a felvételek nyilvánosságra hozatalával zsarolják. A kompromittáló felvételeket készítő nő a felvételeket továbbította a két vádlottnak.

Rokoni szálak

Ezt követően a felvételek a házaspártól a rokonaikhoz, az ügy másik két vádlottjához - akik szintén házastársak - kerültek. Mindkét házaspár személyes okokból haragos viszonyban állt az ügy egyik sértettjével, ezért a róla készült kompromittáló felvételeket jogellenesen fel akarták használni. A vádlottak közül ekkor hárman vettek részt - felbujtóként, illetve bűnsegédként - a zsarolásban (a negyedik később külön próbálkozott a sértett zsarolásával). Ehhez ügyvédi segítséget is próbáltak igénybe venni, azonban nem találtak olyat, aki képviselte volna őket a jogellenes fellépésben, ezért végül az egyikük egy barátját - aki az ügy hatodik vádlottja - kérte meg, hogy zsarolja meg a sértettet.

12 millió forint volt az ár

A zsarolás véghezvitelére felkért férfi 2019 márciusában felkereste a sértettet annak vidéki irodájában, és tudomására hozta, hogy megbízója csak abban az esetben nem hozza nyilvánosságra a róla készült kompromittáló felvételeket, amennyiben a sértett fizet 12 millió forintot. A sértett a fenyegetés hatására, tartva a felvételek nyilvánosságra hozatala esetén őt érő jelentős erkölcsi és pénzügyi érdeksérelemtől, 10 millió forint készpénzt ajánlott, amit a hajóúton részt vett több barátjával egyenlő arányban adtak össze. A sértett pár nappal később átadta a pénzt a közvetítőnek, aki annak nagy részét továbbította a megbízónak.

Kilenc sértett

A sértett zsarolásával vádolt terheltek közül a negyedik - a fent írtak szerint - később külön próbálkozott a sértett zsarolásával, 10 millió forintot követelt tőle azért, hogy a hajóúton készült felvételek ne kerüljenek nyilvánosságra, a sértett azonban neki már nem fizetett. Az ügynek 9 sértettje van; a fentiek alapján egyikük a különleges személyes adattal visszaélés mellett a zsarolásnak is sértettje.

Győrben folytatódik az ügy

A Fővárosi Főügyészség személyes adattal visszaélés, illetve különleges személyes adattal visszaélés vétsége, valamint zsarolás bűntette miatt a Győri Járásbíróságon emelt vádat.  A főügyészség a szexuális tartalmú felvételeket készítő nővel szemben pénzbüntetés kiszabást indítványozza a vádiratban, a zsarolással is vádolt öt társával szemben pedig végrehajtandó börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés az ügyészi indítvány.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában