Szedett szemét

2022.02.21. 11:53

Fel a kesztyűt! A folyópartok megtisztítása a célpont Győrben - galéria

Egy győri édesapa tavaly a kislányával bejárta a bakonyi Cuha-szurdokot, a szemetelő kirándulók után próbáltak rendet tenni. A jó mókának indult szemétszedés hamarosan nagyszabású városi mozgalommá lett.

Hécz Attila

Fotók: Nagy Gábor

Fotó: Nagy Gábor

A Szedett Szemét mozgalmat Németh Balázs találta ki és kezdte el népszerűsíteni a közösségi hálón. Az első győri, püspökerdei szemétszedő akción csupán öt fő jelent meg, de így is meghatározónak bizonyult. A szemétszedésen ugyanis részt vett Kósa Roland, aki segített beindítani a csoport működést.

 

Győr városa azonnal a mozgalom mellé állt

 

– A Győr Plusz élő rádióadásában fordultam dr. Dézsi Csaba András polgármesterhez, és kértem, hogy támogassa a mozgalmunkat – mondta Kósa Roland. – A nemes cél, hogy megtisztítsuk környezetünket, természetesen megértő fülekre talált, így most már egy éve élvezzük a város támogatását. Ez annyit jelent, hogy az önkormányzat által biztosított zsákokba összegyűjtött szemetet a Győr-Szol elszállítja, a győri hulladékgazdálkodó pedig befogadja. A mozgalom vezetői elmondták, hogy 2021-ben a kilenc győri és két szigetközi vízi szemétszedés során a Szedett Szemét közössége több mint 260 köbméter szemetet, azaz 4600 zsák hulladékot, 5 tonna sittet és 6 konténer gumiabroncsot gyűjtött össze.

 

Kósa Roland és Németh Balázs a Szedett Szemét Facebook-csoporton keresztül eddig 32 ezer embert értek el. Fotók: Nagy Gábor

Cél a tiszta folyók városa

 

A Szedett Szemét akciói idén is folytatódnak, ezúttal a „Legyen Győr a tiszta folyók városa!” mottóval márciustól májusig 6 alkalommal várják a környezetükért tenni vágyó önkénteseket. – Idén helyezik üzembe azt a gátrendszert, ami a Mosoni-Duna vízszintjét fogja szabályozni – jegyezte meg Németh Balázs. – Emiatt jelentősen megemelkedik a vízszint, így a jelenlegi alacsony vízállás mellett elérhető hulladék örökre vízbe, víz alá kerül. Ezért mielőbb szeretnénk megtisztítani a folyópartokat. Nagyon szeretnénk, ha sokan csatlakoznának hozzánk.

 

A jó ügyet egyre többen érzik magukénak

 

A vezetők jelezték, hogy három nyitott alkalom helyszínére még várják a javaslatokat. Ezenfelül szemétszedő programjaikon helyi közösségek, sportegyesületek, iskolák és családok részvételére is számítanak. A Szedett Szemét Facebook-csoportján keresztül eddig 32 ezer embert értek el, de remélik, hogy mozgalmuk felemelő, közösségépítő hangulata sokakat megmozdít a tisztább környezetért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában