Ukrajnai háború

2022.02.28. 21:58

Ausztria is felkészül az ukrán menekültek fogadására

Ausztria felkészül az ukrán menekültek fogadására, a városi és települési önkormányzatok egyöntetűen kifejezték hajlandóságukat az emberek befogadására - jelentette hétfőn az APA osztrák hírügynökség.

mti

Budapest, 2022. február 28. A háború miatt Ukrajnából menekülõ emberek Budapesten, a Nyugati pályaudvaron 2022. február 28-án. MTI/Balogh Zoltán

Fotó: Balogh Zoltán

A szövetségi és tartományi segítségnyújtást a belügyminisztériumon keresztül fogják összehangolni. Az országos gondozási intézmények a korábban érkezett menedékkérőket kisebb szállásokra osztják szét, hogy helyet csináljanak az ukrán menekültek számára a nagyobb létesítményekben. Bécsben egy fogadóközpontot is kialakítanak a háború elől menekülők számára, ahol orvosi és pszichológiai segítséget is kaphatnak.

 

Ezenfelül a szövetségi gondozási ügynökség (BBU) egy internetes portált hozott létre, amelyen keresztül magánszemélyek ajánlhatnak fel alvóhelyeket az érkező rászorulóknak. Alsó-Ausztria tartomány pedig internetes forróvonalat létesített, amelyen keresztül az osztrákok menekült nőknek és gyerekeknek ajánlhatnak szállást.

 

Egyelőre csak részleges adatok vannak arra vonatkozóan, hogy mennyi menekültet vár Ausztria. Salzburg tartomány például ötezer érkezővel számol. Hans Peter Doskozil, Burgenland tartomány vezetője hétfői sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az utóbbi napokban mintegy ezer ukrán állampolgárt regisztráltak, de kétharmaduk Németország felé folytatta útját, ezért jelenleg pótlólagos szálláshelyek kérdése nem merült fel. Egyben emlékeztetett arra, hogy ukrán állampolgárok vízummentesen utazhatnak be az Európai Unióba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában