Nem adott szakvéleményt

2022.01.26. 12:17

Kizárt és megbírságolt egy szakértőt a bíróság a Quaestor-ügyben

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint, a pénzpiaci- és tőkepiaci szakértő határidőn túl hivatkozott szaktudásának hiányára, a bíróság kizárta az eljárásból és 1.000.000,- Ft rendbírsággal sújtotta. Ez már a sokadik eset, hogy az ügyben egy kirendelt szakértő nem ad szakvéleményt.

kisalfold.hu

Győri ETO

Forrás: Origo

Az ügyben a bíróság igazságügyi pénzpiaci- és tőkepiaci szakértőt rendelt ki szakkérdések megválaszolására. A szakértőnek két kérdéskörre kellett volna nyilatkoznia, amelyekre két határidőt állapított meg a bíróság, ezeket a szakértő kérésére meg is hosszabbította. A szakértő a véleményeket nem készítette el, hanem – az egyik határidő lejártát követően – írásban a kirendelés alóli felmentését kérte, arra hivatkozva, hogy a szakvélemény elkészítéséhez szükséges mélységű tőkepiaci ismeretekkel nem rendelkezik.

Szakértők kizárása miatt nem haladnak

Az ügyben az eljárás elhúzódását eredményezi, hogy korábban is már többször került sor szakértők kizárására, többek között:

  • volt olyan szakértő, aki a kirendelés után 4 évvel később jelentett be elfogultságot;
  • volt olyan szakértő a tárgyaláson, aki alapvető kérdésekre sem tudott adekvát választ adni,
  • volt olyan szakértő, amely elfogultságra, leterheltségre és kompetencia hiányára egyaránt hivatkozva kérte kizárását.

Dr. Ibolya Tibor, fővárosi főügyész tájékoztatása szerint, az eljárás mielőbbi befejezése érdekében a bíróság megfeszített ütemben tárgyal és az ügyészség is minden eljárási eszközt igénybe vesz, amely rendelkezésére áll, azonban az ismertetett okok az időszerűség ellen hatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában