Nem adott szakvéleményt

2022.01.26. 12:17

Kizárt és megbírságolt egy szakértőt a bíróság a Quaestor-ügyben

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint, a pénzpiaci- és tőkepiaci szakértő határidőn túl hivatkozott szaktudásának hiányára, a bíróság kizárta az eljárásból és 1.000.000,- Ft rendbírsággal sújtotta. Ez már a sokadik eset, hogy az ügyben egy kirendelt szakértő nem ad szakvéleményt.

kisalfold.hu

Győri ETO

Forrás: Origo

Az ügyben a bíróság igazságügyi pénzpiaci- és tőkepiaci szakértőt rendelt ki szakkérdések megválaszolására. A szakértőnek két kérdéskörre kellett volna nyilatkoznia, amelyekre két határidőt állapított meg a bíróság, ezeket a szakértő kérésére meg is hosszabbította. A szakértő a véleményeket nem készítette el, hanem – az egyik határidő lejártát követően – írásban a kirendelés alóli felmentését kérte, arra hivatkozva, hogy a szakvélemény elkészítéséhez szükséges mélységű tőkepiaci ismeretekkel nem rendelkezik.

Szakértők kizárása miatt nem haladnak

Az ügyben az eljárás elhúzódását eredményezi, hogy korábban is már többször került sor szakértők kizárására, többek között:

  • volt olyan szakértő, aki a kirendelés után 4 évvel később jelentett be elfogultságot;
  • volt olyan szakértő a tárgyaláson, aki alapvető kérdésekre sem tudott adekvát választ adni,
  • volt olyan szakértő, amely elfogultságra, leterheltségre és kompetencia hiányára egyaránt hivatkozva kérte kizárását.

Dr. Ibolya Tibor, fővárosi főügyész tájékoztatása szerint, az eljárás mielőbbi befejezése érdekében a bíróság megfeszített ütemben tárgyal és az ügyészség is minden eljárási eszközt igénybe vesz, amely rendelkezésére áll, azonban az ismertetett okok az időszerűség ellen hatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában