Kié a kincs?

2022.01.20. 17:02

Döntött a Kúria: másodfokon újra kell tárgyalni az Esterházy-kincsek ügyét

A Kúria hatályon kívül helyezte az Esterházy-kincsek tulajdonjogáról másodfokon meghozott jogerős ítéletet, azt a Fővárosi Ítélőtáblának újra kell tárgyalnia. Az alapítvány a tulajdonjog elismerését szeretné elérni, de a kincseket nem vinnék el Magyarországról.

kisalfold.hu

Forrás: eszterhaza.hu

A magyar állammal perben álló Esterházy Privatstiftung (Magánalapítvány) üdvözölte a döntést és újra esélyt lát az Esterházy-kincsek tulajdonjogának megnyugtató rendezésére. A Magánalapítvány továbbra is kész peren kívül megállapodni a magyar állammal a műtárgyak további sorsáról.

A Kúria január 19-én hozott végzésében úgy határozott, hogy az Esterházy-kincsek tulajdonjogáról meghozott jogerős ítéletet a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblának újra kell tárgyalnia. Az döntés szóbeli indoklása szerint a másodfokon eljáró bíróság ítélete hiányos, okszerűtlen és a logika szabályainak sem felel meg. A Kúria a tulajdonjog kérdésében nem hozott döntést, csak a korábbi jogerős ítéletet helyezte hatályon kívül.

 

 

Czigány Balázs megerősítette: az Esterházy Privatstiftung semmiképpen sem szeretné a kincseket Magyarországról elszállítani, hiszen magyarországi kötődésük elvitathatatlan, és ez ellentétes volna az azokat az Iparművészeti Múzeumban letétbe helyező V. Esterházy Pál herceg és felesége, Esterházy Ottrubay Melinda végakaratával is. A Magánalapítvány egy átfogó megállapodásra törekszik a magyar állammal, amelynek kedvező döntés esetén része lehet egy budapesti Esterházy Művészeti Központ megalapítása is. 

 

A Magánalapítvány 2017 óta harcol azért, hogy a magyar állam ismerje el, hogy a Tanácsköztársaság idején Magyarországra hurcolt és a fraknói várban maradt műtárgyak művészettörténeti és dologi jogi egységet alkotnak, továbbá tulajdonjogukat az előbbiekre nézve. Álláspontjuk szerint, az V. Esterházy Pál herceg által a két világháború között az Iparművészeti Múzeumban letétbe helyezett műtárgyegyüttest a második világháborút követően, 1949-ben jogtalanul államosították. 

 

Éppen ezért éltek a vitatott tulajdonú kulturális javak visszaadásának rendjéről szóló 449/2013. kormányrendelet (restitúciós rendelet) kínálta lehetőséggel. A közigazgatás eljárás végén a magyar állam azonban nem tartotta megalapozottnak a Magánalapítvány restitúciós igényét. A döntés a Magánalapítvány közigazgatási perben támadta meg, mely ügy a Kúria 2022. februárban fog tárgyalni.

 

Az előbb említett restitúciós eljárás megindítása után, a tárgyak egy részének az Iparművészeti Múzeumból a fertődi Esterházy kastélyba való elszállítását követően a magánalapítvány polgári pert is indított a tárgyak tulajdonjogának tisztázása érdekében.  Ebben a polgári perben a bíróság első fokon, 2020 szeptemberében, majd másodfokon - immár jogerősen - tavaly májusban elutasította a Magánalapítvány keresetét. A Kúria tegnapi döntésével ez a polgári peres ügy került vissza a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblára.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában