A Tüzérség napját immár huszadik alkalommal ünnepelték a laktanyában

2021.12.03. 14:59

20 új tüzér a likócsi laktanyában – Elismerések, kinevezések a légvédelmi rakéta napján + fotók

A fogcsikorgató hideg szélben is rezzenéstelenül álltak az alakzatban a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái. A Tüzérség napját immár huszadik alkalommal ünnepelték a laktanyában. Az élet pedig úgy hozta, hogy épp húsz pályakezdő katona tette le a légvédelmi tüzér esküt a jeles napon. Az eseményen Könczöl Ferenc ezredes, az alakulat parancsnoka értékelte az elmúlt évet és több elismerést is átadtak.

kisalfold.hu

Forrás: Kisalföld

Fotó: Csapó Balázs

A fennállásának 71. évfordulóját áprilisban ünnepelte a MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, amely egy rendkívül dolgos, szakmai kihívásokban, és nem várt feladatokban egyaránt bővelkedő évet tudhat maga mögött. A győri katonáknak számtalan esetben kellett bizonyítaniuk szakmai felkészültségüket, melyek közül kiemelkedett, hogy a Magyar Honvédség NATO részére felajánlott közepes lövészdandárának Mistral légvédelmi rakéta alegysége sikeresen teljesítette az értékeléssel és minősítéssel járó nemzeti harcászati képességellenőrzést.

A Rába parti város alakulata az alaprendeltetéséből adódó feladatai ellátása mellett aktívan kivette és kiveszi a részét a migrációs válsághelyzet, illetve az egészségügyi veszélyhelyzet kezeléséből is. Természetesen társadalmi szerepvállalásukból adódó kötelezettségeiknek sem mulasztottak el eleget tenni. A Rába parti város alakulata kiemelt figyelmet fordított a fiatal generációk megszólítására is.

Előreláthatóan a jövő év is bővelkedni fog feladatokban, hiszen az már most tudható, hogy a Magyar Honvédség NATO részére felajánlott közepes lövészdandár Mistral légvédelmi rakéta alegységére egy NATO szintű harcászati képességellenőrzés vár, de a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében érkező haditechnikai eszközök rendszerbe állításához is folytatni kell a már megkezdett nyelvi és szakmai képzéseket.

December 3-át azonban még az ünneplésnek szentelik a skarlátpiros barettsapkás honvédek.

A 3. században élt Szent Borbála a bányászok, kohászok, tüzérek, tűzszerészek, ágyú- és harangöntők védőszentje, vértanú a keresztény kultúrában, továbbá a tizennégy segítőszent egyike. Mivel legendája a villámlással kötődik össze, kultusza különösen az olyan szakmákkal forrott egybe, amelyek robbanással, vagy tűzzel állnak valamilyen kapcsolatban.

A légvédelmi egység minden évben Szent Borbála napján (vagy a hozzá legközelebbi munkanapon) rendezi meg Fegyvernemi napját. A jeles esemény fénypontja az elöljáró beszédét követő, tréfás tüzéravatás, mely során frissen végzett tisztek, és altisztek tesznek esküt, fogadván, hogy egész életüket a légvédelmi rakéta fegyvernem szolgálatának rendelik alá. Ezúttal a tüzéravatást 1 db 85 mm-es légvédelmi löveggel leadott díszlövés is színesíti.

A tüzéravatást követően elismerések átadásával folytatódott a rendezvény.

Magyarország Honvédelmi Minisztere emléktárgyat adományozott Darázs Bence századosnak, és elismerő oklevelet adományozott Harangozó Ákos főhadnagynak.

A Magyar Honvédség Parancsnoka emléktárgyat adományozott László József őrnagynak, Lükő Géza századosnak, és Tróbert Győző zászlósnak. Emléklapot adományozott Pszota Attila századosnak,

Szögedi Dezső törzszászlósnak, Gyöngyösi Tamás Gergő főtörzsőrmesternek, és Varga Béla főtörzsőrmesternek.

Kinevezések:

A honvédek jogállásáról szóló törvény felhatalmazása alapján a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka 2021. december 01. hatállyal kinevezte Barna Tamás törzsőrmestert, akit kinevezésével egyidejűleg előléptette főtörzsőrmesterré. Pethe János törzsőrmestert, akit kinevezésével egyidejűleg előléptette főtörzsőrmesterré. Horváth Tamás törzsőrmestert, akit kinevezésével egyidejűleg előléptette főtörzsőrmesterré.

A Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Parancsnoka csapatérmét adományozott aranyozott kivitelben Gubisi Róbert alezredesnek, Orbán László századosnak és Frum Ferenc századosnak. Csapatérmét adományozott ezüstözött kivitelben Nagy László törzszászlósnak, Szőke Péter zászlósnak, Gyüre Tibor őrmesternek.

A Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Parancsnoka emléktárgyat adományozott Dr. Lipovits Szilárdnak.

A Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Parancsnoka csapatérmét adományozott aranyozott kivitelben

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában