jóakarat hídja

2021.11.08. 14:55

Porrá égett az otthonuk – visszakapta az életbe vetett hitét az idős levéli házaspár

Mintegy százhatvanan – köztük a Kisalföld Jóakarat Hídja Alapítvány – fogtak össze azért, hogy tető legyen a levéli Lugosi házaspár feje fölött, akiknek tavaly év elején égett le otthonuk.

Mészely Réka

  • Visszaadták az életbe vetett hitünket – mondta könnyek között Lugosiné Kovács Teréz, akinek férjével közösen két évtized alatt építgetett, háromszintes családi háza égett porrá egy tavaly januári éjszakán. Az idős levéli házaspár új otthonáért sokan fogtak össze, a Kisalföld alapítványa is az elsők között segített. Ezt ünnepelték meg a napokban.
  • Elektromos hiba okozta a hirtelen fellobbanó tüzet, ami két gázpalackot is berobbantott. Hajszál híján tudta kimenekíteni az akkor 70 éves Lugosi Imre 80 éves nejét, Terézt. Mindketten füstmérgezéssel kerültek kórházba. A tűzoltók megfeszített munkája ellenére sem tudták megmenteni a házat, mely a lángok martalékává vált. Biztosításuk nem volt, így kárpótlásra nem számíthattak. Az elmúlt másfél év alatt hatalmas közösségi összefogással épült újjá egy kisebb ház, a Czakó testvérek közreműködésével.
  •  

    A levéli kultúrházban tartott ünnepségen a család nevében Kiss Béla polgármester mondott köszönetet azért a példaértékű összefogásért, melynek eredménye ma egy takaros ház. Nemcsak egy egész falu állt az idős házaspár mellé, sok segítség érkezett szerte a megyéből is. Amint a faluvezető elmondta, több mint 4 millió forint gyűlt össze a leégett ház bontására és az új építéséhez, az önkormányzati támogatás mellett magánszemélyek, vállalkozások, civil szervezetek adták munkájukat, adomá- nyaikat, eszközöket, hogy mi- előbb tető lehessen Lugosi Imre és neje, Teréz feje felett.

    Az adományozók egy részének a napokban mondtak köszönetet. Lugosi Imre és felesége hálás az újjáépült gyönyörű otthonért.

    – Még ma is sokszor álmodom arról az éjszakáról, amit sohasem felejtek, borzalmas volt. Nagyon hálásak vagyunk, hogy ilyen sokan segítettek, hogy a házunk megépüljön. A berendezésében a családtagjaink támogattak, hiszen mindenünk porrá égett, semmit nem tudtunk kimenekíteni – mondta el Teri néni, aki könnyek között hallgatta a polgármesteri összefoglalót és a vetítést, mely során az egykori szép ház, a tűz napjának és a romoknak az emlékképei mellett az újraépülés pillanatait is végigkövethettük. – Nagyon megviselt mindkettőnket, hogy elvesztettük a szép házunkat, amiért olyan sokat dolgoztunk. Most próbáljuk magunkat kicsit összeszedni – fűzte hozzá a férj, aki bánatában sokat fogyott, s a robbanás óta hallása is sérült.

    A Lugosi házaspár, felvételünkön Kiss Béla polgármesterrel, aki sokat segített a munkálatok megszervezésében. Fotó: Kerekes István

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában