Öt sikeres pályázat

2021.11.20. 12:15

Hetvenmillió beruházásokra – Pályázatokból gyarapodott Máriakálnok

„Rendkívül jó konstrukció a Magyar Falu Program, melynek köszönhetően az elmúlt időszakban mintegy hetvenmillió forint érkezett hozzánk” – összegzett dr. Tóásóné Gáspár Emma máriakálnoki polgármester.

Mészely Réka

A polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő külsőleg 15 millió forintból szépült meg – emelte ki dr. Tóásóné Gáspár Emma máriakálnoki polgármester. Fotó: Mészely Réka

Öt pályázatot nyert a Magyar Falu Programban Máriakálnok az elmúlt időszakban. Dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármester szerint ez a pályázati lehetőség jó, hiszen önrész nélkül, előfinanszírozással tudnak fejleszteni a települések.

A polgármesteri hivatal és az orvosi rendelő külsőleg 15 millió forintból szépült meg – emelte ki dr. Tóásóné Gáspár Emma máriakálnoki polgármester. Fotó: Mészely Réka

Öt sikeres pályázat

– Miután mintegy 30 millió forint esett ki a költségvetésünkből a gépjárműadó elvonása és az iparűzési adó megfelezése miatt, pályázat nélkül nem tudtunk volna fejlesztésekre forrást fordítani. A Magyar Falu Programban öt pályázaton is sikeresen indultunk – kezdte beszélgetésünket a faluvezető.

Nyárra elkészülhetett egy 12 milliós beruházásnak köszönhetően a kultúrház fűtés-korszerűsítése. Ott villanyfűtésre tértek át. A színházteremben faborítást kapott a fal, és kifestették a helyiséget. A hivatal és az orvosi rendelő épületének külső szigetelése 15 millió forintból valósulhatott meg.

Útfelújítás és játszótér a Malomdűlőben

– Sokan költöznek a Malomdűlőbe. Ott régóta váratott magára a településrész legrégebbi utcájának felújítása. Eddig nem volt olyan pályázati lehetőség, amivel élni tudtunk volna erre a 690 méteres, zártkerti besorolású szakaszra. A Vadvíz utcában a munkálatok jövő tavasszal kezdődhetnek, 23 millió forintos pályázatnak köszönhetően. A Malomdűlőben egy játszóteret is kialakítunk 5 millió forintból. Egyedüli területe volt az önkormányzatnak erre a célra az Orgona utca elején – emelte ki dr. Tóásóné Gáspár Emma.

Elmaradnak a belső rendezvények

A falu ikonikus épülete az 1908-ban emelt, az egykor az alsó tagozatnak otthont adó ingatlan. Ezt a polgármester szerint mindenképpen szeretnék megmenteni, valamint még több funkcióval ellátni. Jelenleg a menza működik benne, de a termek kisebb rendezvényeknek is otthont adhatnának. Külső felújítása várat magára.

– A pandémia miatt úgy döntöttünk, hogy novembertől az összes beltéri rendezvényünk elmarad. Így kérdés, hogy a közmeghallgatást meg tudjuk-e tartani. Reméljük, az adventi hétvégéket megszervezhetjük külső helyszínen, a borházban – osztotta meg reményeit a polgármester. Mint elmondta, szomorúan fogadta a hírt, hogy a helyi dalkör a járványügyi helyzet miatt megszűnt, de bízik benne, hogy fiatal tagokkal kiegészülve újra lehet kórusa Máriakálnoknak. Újdonság még, hogy hamarosan új aljegyzője is lesz a településnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában