közlekedésfejlesztés

2021.11.27. 06:22

Csillapítaná a dugókat az ötödik győri híd a Mosoni-Dunán – új látványterveket mutatunk, térkép a tervezett útról, videó

A Modern Városok Program győri elemei között hangsúlyos közlekedési projekt a gyárvárosi Ipar utca összekötése Vízivárossal és Bácsával.

Szeghalmi Balázs

 • Ha Győr ötödik Mosoni-Duna hídja révén sikerül összekötni a három városrészt, akkor csúcsidőben a Széchenyi hídon araszoló autósok érdemben lélegezhetnek fel.
 • A körülbelül 30 milliárd forintra becsült fejlesztés első gyakorlati lépései megtörténtek a napokban.
 • Fakivágások és kisajátítások

  November elején ugyanis megkezdődött a fakivágás Győr belső tehermentesítő útjának nyomvonalán, miután az építéshez szükséges hatósági engedélyeket megszerezte a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. „A több szempontból is fontos közlekedési fejlesztés előkészítése befejeződött. A környezetvédelmi és az építési engedély rendelkezésre áll, az út- és hídkiviteli tervek készen vannak, a Mosoni-Dunán átívelő híd hatósági jóváhagyása is zöld lámpát kapott” – kezdte a helyszínen Simon Róbert Balázs.

  Győr országgyűlési képviselője hozzátette: jelenleg a kivitelezői közbeszerzési eljárás, valamint a megvalósításhoz szükséges területek megvásárlása zajlik. A kisajátítás most körülbelül 35 százalékon áll. Ez a több mint egyharmados arány is mutatja a beruházás komolyságát. A szóban forgó 34 ingatlan közül 13 a győri önkormányzat tulajdonában áll. Utóbbiak térítésmentes átadásáról a megállapodások és az adásvételi szerződések megkötése folyamatban van.

  Közel 830 facsemetét, 2500 cserjét ültetnek

  A környezetvédelmi engedély alapján a belső tehermentesítő út nyomvonalán lévő fák kivágását a lombhullást követően, október és március hónap között engedélyezték. A fakitermelés ebben az időszakban érinti legkevésbé az állatok élővilágát. A 8,5 hektáron lévő fás szárú növényzet kitermeléséhez szükséges dokumentumokat a Vas Megyei Kormányhivatal munkatársai szignózták, pecsételték.

  „A fakivágások közel háromnegyede lezárult. Legutóbb az Új Bácsai út és Mosoni-Duna közötti területen zajlott a munka. A Ladik utca térségéből már szállítják el a fákat. A kivágások 2021 végére fejeződnek be. Ki kell emelni, hogy közel 830 facsemetével és 2500 cserjével pótoljuk majd a fákat. A fásítás és füvesítés 67 ezer négyzetmétert fog fel-ölelni” – közölte Simon Róbert Balázs.

  Kell a zajvédő fal

  Arra a kérdésünkre, hogy zajvédő fal építésére számíthatnak-e a környékén élők, a következő választ kaptuk: „Úgy szeretnénk célt érni a fejlesztéssel, hogy az itteni lakók a pozitívumokat érzékeljék. A legközelebbi vízivárosi otthonoktól 250–300 méterre fog haladni az új út. Így mindenképp szükségesnek tartom a zajvédő fal építését, ezt az álláspontot képviselem a szakmai fórumokon.”

  Arra a felvetésünkre, hogy várhatóan mennyibe kerül a beruházás, Győr országgyűlési képviselője nem kertelt: „Az előzetes számítások szerint nagyságrendileg 30 milliárd forintos büdzséről van szó. Ahhoz, hogy a központi költségvetésből a forrást a kormány megítélje, még szükség van politikusi lobbizásra.”

  Kihúznák a torlódások egyik méregfogát

  Az biztos, hogy a kisalföldi megyeszékhely nagyot nyerne a projekttel. Prognózisok szerint 2025-re napi 12 ezer autó halad majd át a város két közlekedési ütőerén – lásd bővebben keretes írásunkban –, az Ipar úton és az Új Bácsai úton. A reggeli és délutáni csúcsidőben jelenleg az egyik legkritikusabb gócpont a városban a Széchenyi híd – ahogy a köznyelvben szerepel, az „Árkád híd” – és a műtárgy környéke. Talán a legerősebb torlódások, lépésben araszolások itt borzolják a győri autósok idegeit nap mint nap.

  Az új útszakasz Győr észak-dél közlekedési főtengelyében biztosítana menekülő útvonalat, amelynek ötlete egyébként már több évtizede felmerült. A végcél az 1-es főút összekötése a 14-es főúttal, ez közel 3 km-es szakaszt jelent. A beruházás első etapja – amely az előttünk álló két-három évben készülhet el – 1902 métert érint. Itt a tervek szerint 1,251 km hosszan vezetnek kétszer két sávot Győr ötödik hídjáig a Mosoni-Dunán. A műtárgyon is négy sávot vehetnek igénybe az autósok.

  Simon Róbert Balázs, Győr országgyűlési képviselője a projektet összefoglaló kiadvánnyal a kezében. Fotó: Cseh Róbert

  Öt csomópont

  Ezt követően valamivel több mint 650 méteren kötik össze az új és a régi Bácsai utat. A minél jobb csatlakozások és minél hatékonyabb közlekedés érdekében öt csomópontot helyeznek el a közel 2 km-es szakaszon. Ezek között a Fehérvári út–Ipar utca–Szigethy Attila út „hármashoz” hasonló jelzőlámpás körforgalommal, valamint egy turbókörforgalommal is számolnak a szakemberek.

  Az új, Mosoni-Duna felett átívelő győri híd szerkezetének teljes hossza 213,6 méter lesz. Tervek: Unitef ’83 Zrt. / Kővári Ákos

  Ne legyenek illúziónk, egyre több autó lesz a városban

  A tervezés során készült forgalmi vizsgálatok szerint három-négy év múlva az 1-es főút–Ipar utcai körforgalom és Új Bácsai úti (utóbbi neve hivatalosan Bárka út – a szerk.) csomópont között átlagosan 12 ezer autó halad el naponta.

  Kalkulációk szerint 2035-re az átlagos napi forgalom elérheti a napi 18 ezer járművet a két kereszteződésben. Azt a nézetet a győri közlekedési szakemberek is osztják, hogy az Ipar utca és az Új Bácsai út között kialakított új nyomvonal várhatóan pozitívabb hatást eredményez, mint a Jedlik híd–Szövetség utca útvonal az elmúlt évtizedben. Persze ez a kérdéskör nagyban függ attól is, hogy mennyivel nő Győr lélekszáma a harmincas évek közepéig.

  [eweb-voting id="11610158"]

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában