Időutazás

2021.11.16. 19:16

50 éves a soproni szennyvíztisztító telep – fotók a régmúltból

Szöveg: Soproni Vízmű Zrt.

Forrás: Soproni Vízmű Zrt.

A középkori kezdetleges csatornázás fejlesztése, a szennyvízcsatorna hálózatok építése Sopronban az 1910-es években kezdődött. A munkák különböző intenzitással folytak, nagy változást a II. világháborút követő évtizedek, valamint az ezredforduló környéke hozott.

Napjainkban a fejlesztéseken kívül erőteljesen előtérbe került a csatornahálózatok rekonstrukciós igénye is.

A csatornahálózat építése mellett, több előkészítő tervezést követően a Sopron városban keletkező szennyvizek szennyvíztisztító telepen történő kezelése 50 éve, 1971-ben indult el. Ekkor még csak mechanikai tisztítási fokozat kiépítésével, amely durva rácson történő szűrést és ezt követő ülepítést jelentett, így a telepre érkező szennyvizek közel 30%-os tisztítás után kerültek bevezetésre a befogadó Ikva patakba. A telep hidraulikai kapacitása akkor 9.000 m3/nap volt.

Nagy előrelépést az 1987-ben megvalósult biológiai tisztítási fokozat üzembe helyezése jelentette. Az ezt követő években a telepen különböző, az iszapkezelést érintő fejlesztések történtek.

Kiemelt újítás, hogy megszűntek az iszapszikkasztó ágyak, azaz az iszapok szikkasztó ágyakból történő kézi kilapátolását felváltotta a gépi iszap víztelenítési technológia.

 

A város fejlődése miatti kapacitás bővítés és a telep korszerűsítésének igénye a 2000-es években erőteljesen jelentkezett. Hosszú előkészítő tervezési munkát követően 2008-ban ISPA támogatott beruházás keretében megvalósult a soproni szennyvíztisztító telep teljes átépítése, komplett új szennyvíztisztítási és iszapkezelési vonal kiépítésével, 21.000 m3/nap hidraulikai kapacitással. A beruházás révén a telepre érkező szennyvizek 96-98 %-os tisztítását sikerült elérni.

További kiegészítő fejlesztések révén sikerült megvalósítani a telep automatikus üzemét, magára hagyhatóságát.

A soproni szennyvíztisztító telep fejlődése folyamatos és töretlen, az ISPA beruházás óta eltelt közel 15 év alatt további fontos fejlesztésekre került sor, úgy az iszapkezelő vonalon, mint a mechanikai tisztítási egységeken.

A telepen jelenleg is több előkészítő munka van folyamatban, melyek megépítését pályázati forrásokból történő támogatás segítheti elő.

Az elmúlt 50 év munkássága, a folyamatos fejlődés megtartása iránymutató a jövőre nézve, hogy a szennyvíztisztítással kapcsolatos elvárásokat a soproni szennyvíztisztító telep mindenkor, magas színvonalon biztosítani tudja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában