Felkészültek a télre

2021.10.29. 13:14

Téli védőburkolatot kapott a „Vitorlák” szökőkút Győrben

Téli védőburkolatot kapott, az Ikva utcában, a PÁGISZ iskola előtt található „Vitorlák” szökőkút. A nemrégiben felújított alkotást a hideg időjárástól óvó egyedi fedés elhelyezésénél jelen volt Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester valamint Rózsavölgyi László a terület önkormányzati képviselője.

kisalfold.hu

Fotó: Mekliz foto stidio

A téli hónapokban a Győr-Szol Zrt. aktuális feladata a köztéri szökőkutak, csobogók téliesítése. Radnóti Ákos városüzemeltetésért is felelős alpolgármester kezdeményezése nyomán 2018 óta egyes szökőkutakra olyan takaróponyvák kerülnek, melyeken a téli üzemszünet ideje alatt is látható, mely alkotást takarják. Iyen speciális burkolatot kapott most Marcalvárosban a „Vitorlák” szökőkút.

Radnóti Ákos elmondta: az elmúlt években az önkormányzat szökőkút- és szoborfelújítási programjának keretében szinte minden győri, üzemen kívüli szökőkutat és csobogót felújított, közel húsz alkotás újult meg a városban rövid idő alatt. Fontos, hogy a megszépült szökőkutakat meg is óvjuk, ezért nagy hangsúlyt fektetnek a megfelelő védőburkolatok kihelyezésére is.

Rózsavölgyi László, a terület önkormányzati képviselője hozzátette: az Ikva úton található szökőkút rendbetételével és üzembeállításával sokkal hangulatosabbá vált a tér arculata. Az egyedi takaróponyva pedig úgy védi azt az időjárás viszontagságaitól, hogy télen is látható az műtárgy képe.

Az alkotáson egy merevítő vázszerkezet tartja az anyagot, amely biztosítja, hogy az arra installált kép gyűrődésmentesen látható legyen, és ne tudjon az alá befolyni a víz. A burkolat úgy véd a hideg idő viszontagságaitól, hogy egyúttal látható marad a műtárgy képe az arra járók számára.

Korábban már speciális burkolatot kapott a megyei kormányhivatal előtti téren található szökőkút, a Bisinger sétányon a Faun és Nimfák alkotás, a Radó-szigeten a Vénusz-szobor, és a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház előtti díszkút.

A „Vitorlák” alkotás

A képzőművészeti alkotást Illyés Antal szobrászművész és Csabai Bálint építész tervezte, a „Vitorlák„ nevet viseli. Megvalósítás éve: 1998. Anyaga: bronz-kő, mérete 500 x 310 x 280 cm.

A szobor anyaga bronz, három modern profil vitorla egymásba kapcsolódásával a lendületet, a mozgás képzetet akarja felidézni a szemlélőben, utalva a három folyó (Duna, Rába, Rábca) találkozására.

A medencében a vízszint alá is lebukó bronz posztamensben elhelyezett fúvókák legyezőszerűen kilövellt vízsugarai teszik még mozgalmasabbá az alkotást.

A medence anyaga süttői mészkő. Oldalait három körív alkotja. Az oldalak profilozott tömbkőből készülnek. A medence alja kőburkolatot kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában