100

2021.08.28. 20:19

Megemlékeztek az első ágfalvi csata 100. évfordulójáról – fotók

A történelmi jelentőségű, első ágfalvi csata 100. évfordulójának alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Ágfalván a Baracsi-emlékműnél szombat délután.

Papp Fanni

Fotó: Szalay Károly

A száz évvel ezelőtt tragikus csata első elesettjéről, Baracsi Lászlóról is megemlékeztek, aki a kecskeméti hentesmesteri állásából a Rongyos Gárda tagjaként halt hősi halált.

 

Száz évvel ezelőtt, napra pontosan 1921. augusztus 28-án az osztrák megszállók megindultak és elfoglalták Ágfalvát, Brennbergbányát, Somfalvát és a környező területeket. Az ágfalvi csatában kecskeméti honvédek helyi felkelők segítségével visszaverték az osztrák csendőrök és honvédek támadását. Ezen a napon egy társa megmentésére indult Baracsi László, önkéntes a vasútállomásnál lévő árok felé, akit fejen talált egy lövedék, s ennek következtében hősi halált halt. Rá emlékeztek az emlékművénél és az ágfalvi temetőben.

A megemlékezésen Ágfalva polgármestere, Pék Zsuzsanna elmondta, minden évben fontos megemlékezni erről a történelmi jelentőségű napról. – 1921-ben több csata is folyt Ágfalván, amelyek kisebb ütközetek voltak. A jelentőségük annál nagyobb, hiszen olyan diplomáciai döntéseknek adott előszelet, amelyeknek köszönhetően az elődeink arról dönthettek, hogy magyarok szeretnének maradnak – emelte ki beszédében Pék Zsuzsanna.

A jelenlévők az emlékmű koszorúzását követően a temetőben megkoszorúzták és megáldották Baracsi László felújított síremlékét. Az ágfalvi temetőbe Heinrichs Eszter evangélikus lelkész és dr. ifj. Sarkady Sándor tudományos kutató tiszteletét fejezte ki Baracsi László iránt. Az esemény végén Németh Attila plébános áldotta meg a sírhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában