150 kilónyi veszélyes hulladék

2021.07.27. 07:22

Olvasónk koroncói kertjében landolt az olajos hordó – Kinek kell fizetni más szemetéért?

Nagy György olvasónk egy számára szépnek nem nevezhető tavaszi napon koroncói telkére látogatva azzal a nemkívánatos ténnyel szembesült, hogy azon valaki egy olajoshordót helyezett el. A hordóban pedig nem éppen kedves ajándék gyanánt mintegy 150 kilónyi veszélyes hulladékot. Az első bosszúság után kiderült, ez csak a kezdete volt egy igazi kálváriának.

Gyurina Zsolt

– A telkem a koroncói erdőszélen van, nem látogatom rendszeresen. Valaki ezt használta ki, amikor lerakta oda távollétemben ezt a hordót, tele poliészter-származékokkal. Az esetet jelentettem a környezetvédelmi hatóságnál és a katasztrófavédelemnél. A környezetvédelmi hatóságtól azt az értesítést kaptam, hogy tizenöt napon belül köteles vagyok gondoskodni az elszállításáról. Felkerestem a hulladékégetőt, ahol arról tájékoztattak, hogy huszonötezer forintért semmisítik meg, illetve az is az én költségem, hogy ötezer forintért oda szállíttassam. Úgy, hogy nem az enyém a veszélyes hulladék – vázolta az esetet Nagy György. Mivel ezek után nem szállíttatta el 15 napon belül, a hatóságtól rövidesen újabb levelet kapott, amelyben tájékoztatták, hogy 50 ezer forintos bírságot róttak ki rá a mulasztásért. Olvasónk ezután kereste meg lapunkat: mit lehet tenni ilyen esetben?

A megyei kormányhivatalhoz fordultunk, ahonnan a következő választ kaptuk: „Az idén márciusban alakult hulladékgazdálkodási hatóságok egyik kiemelt feladata az elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolása. Az erre vonatkozó eljárásrendet a törvény részletesen szabályozza. Ennek megfelelően a helyszíni szemléket követően a kormányhivatal kéri az ingatlan tulajdonosát, hogy nevezze meg a hulladék elhelyezőjét. Ha annak korábbi birtokosa ismeretlen, a felszámolás az ingatlantulajdonos kötelezettsége. Ő kizárólag akkor mentesül a felelősség alól, ha minden tőle elvárhatót megtett, hogy a hulladék elhelyezését megakadályozza és a hatóság eljárása során bizonyítja, ki a hulladék korábbi birtokosa. Máskülönben az elhagyott hulladék elszállításának költsége a terület tulajdonosát, illetve haszonbérlőjét, vagyonkezelőjét terheli. Ha az ellenőrzés lezárultáig az ingatlantulajdonos nem számolja fel a hulladékot, a kormányhivatal kötelezi rá, 15 nap határidőt adva.”

Válaszukat azzal fejezik be: ezúton kérik a területtulajdonosokat, hogy próbálják megakadályozni a jogellenes hulladéklerakást az ingatlanjukon. A történetnek még nincs vége: a veszélyes hulladék azóta is Nagy György telkén hever. Sőt, több helyről felszólították: amíg nem tudni pontosan, hogy mit tartalmaz a hordó, addig biztosabb, ha nem nyúl hozzá. Ha boldog lezárással egyelőre nem is tudunk szolgálni, egy eredménnyel igen: mióta hozzánk fordult, a megyei kormányhivataltól kapott egy értesítést, hogy törölték az 50 ezres bírságot.

Feljelentés ismeretlen tettes ellen

Megkérdeztünk egy ügyvédet is a történetről: dr. Horváth Zsolt azt javasolja, hogy olvasónk tegyen feljelentést a rendőrségen, majd ennek birtokában, erre hivatkozva kérje azt, hogy a hulladék elszállítását, megsemmisítését a hatóság fizesse. Kérik a területtulajdonosokat, hogy próbálják megakadályozni a jogellenes hulladéklerakást az ingatlanjukon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában