Készültség

2021.07.18. 21:05

Kedden tetőzhet a dunai árhullám – Győrben este 10-kor lezárták a rakpartot – fotók

A vízügyi előrejelzések nem számolnak tartós, több napos árhullámra, kedd esti tetőzést jósolnak a Dunán a vízügyi szakemberek. 

kisalfold.hu

21:00 – A Győri Útkezelő 22 órától lezárja a Móricz Zsigmond rakpartot a forgalom elől.

Vasárnap óta emelkedik a Rába és a Mosoni-Duna vízszintje városunkban. Tegnap intenzív emelkedés volt tapasztalható folyóinkon, ezért éjszaka az Móricz Zsigmond alsó rakpart lezárása mellett kellett dönteni. Azonban az áradás intenzitása csökkent, nem érte el mégsem a lezáráshoz szükséges mértéket. A rakparti utat és a Kossuth-hidat szabadon hagytuk ma a közlekedők számára, emellett folyamatosan figyeltük a változó, időnként ingadozó Mosoni-Dunai vízszintet – közölte Máthé-Tóth Péter, a Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete sajtószóvivője. Hozzátette: az árhullám mostanra elérte az alsó rakparti út szintjét, ezért ma (2021. július 19.) 22.00 órától elrendeltük a Kossuth-híd és Móricz Zsigmond alsó rakparti út korlátozását az alábbiak szerint:

  • A Kossuth-hídon csak a gyalogosok, kerékpárosok és a Káptalandombra autóval behajtók közlekedhetnek, az átmenő autósforgalom elől a híd zárva marad az árhullám levonulásáig.
  • A Móricz Zsigmond alsó rakparti út lezárásra kerül, áthajtani semmilyen járművel nem lehet!
  • Aki autóval a Kossuth-hidat szokta használni, a Jedlik, vagy a Széchenyi-hidat használja.
  • A 6-os és City autóbuszjáratok a Rónay Jácint út – Kossuth-híd – Móricz Zsigmond alsó rakparti út útvonal helyett a Széchenyi-hídon át közlekednek!
  • 16:00 – Képek az Aranypartról

    Olvasónk György Hajnalka osztotta meg, mit látott a Mosoni-Duna partján

    12.19 – Lezárták a parkolót

    A Rába folyó várható áradása miatt Győrben, a Petőfi híd alatti és melletti ingyenes parkolót az üzemeltető 2021. július 19-én, hétfőn kora reggel lezárta.

    A szolgáltató kéri az ott parkoló járművek vezetőit, hogy minél előbb hagyják el a területet.

    Az árhullám levonulását és a szükséges takarítási munkálatok elvégzését követően a Győr-Szol Zrt. ismét megnyitja a parkolót.

    12.18 – Lezárták az Aranypart I.-et

    A Mosoni-Duna áradása miatt július 18-án, a délutáni óráktól az Aranypart I. szabadstrandot lezárták. A magas vízállás miatt a kijelölt helyen is tilos és veszélyes a fürdőzés. Amennyiben az ár levonulását követően ismét lehetséges lesz a strandolás.

    A lezárás ideje alatt az Aranypart II. továbbra is a strandolók rendelkezésére áll.

     

    12.08 – Kedden tetőzhet az árhullám

    Az elmúlt héten Nyugat-Európában rendkívül heves esőzéseket okozó hidegörvény a Duna vízgyűjtőjét mind időben, mind térben kevéssé érintette. A magyarországi árvízi helyzetet elsősorban a szombaton, leginkább Ausztria területén hullott jelentős mennyiségű csapadék befolyásolja, amely az Inn, a Traun, az Enns folyók vízgyűjtőjét és a Bécsi medencét érintette. Itt területi átlagban 24 óra leforgása alatt 33-62 mm csapadék hullott, vasárnap pedig erre további 15 mm eső esett. A hidegörvény a mai napon lassan dél felé eltávolodik és legyengül, északnyugat felől hidegfront érkezik, mellyel szárazabb légtömegek érkeznek a térségbe.

    A lehullott csapadék hatására intenzív vízszintemelkedések indultak meg. A német és osztrák szakaszon már megindult az apadás.

    A magyar szakaszon az árhullám Nagybajcsnál várhatóan a holnapi napon tetőzik, a III. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt elérő vízállással. Lejjebb Komárom és Esztergom térségében várhatóan I.fokot kell majd elrendelni.

    Budapestnél a tetőzésre szerdán lehet számítani, a mostani előrejelzések alapján a rakpart szintje alatt, itt árvízvédelmi készültséget valószínűleg nem kell elrendeli.

    Fontos kiemelni, hogy a jelenlegi árvíz biztonsággal levezethető az árvízvédelmi töltések között vagy a kijelölt ártereken. A védvonalakon figyelőszolgálatot állítunk fel, a beavatkozó egységeket készenlétbe helyezzük. Mivel a víz a töltések között marad, a védekezési tevékenység elsősorban a szivárgó vizek megfigyelésére, az általuk okozott károk megelőzésére koncentrál.

    A most következő napokban a Dunán és a hozzá kapcsolódó mellékágrendszerekben jelentősen megnőnek a vízsebességek, sokfelé kell számítani komolyabb mennyiségű uszadékra is a folyón, ezért külön felhívjuk a vízitúrázók figyelmét a fokozott óvatosságra!

    Vasárnap írtuk

    A Duna és a Rába folyók vízgyűjtő területein lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására árhullám érkezik hazánk területére. Ezzel összefüggésben Győrben a Rába és Mosoni-Duna vízszintje óránként 13-15 cm-t emelkedik.

    Győr Megyei Jogú Város Útkezelő Szervezete közleményt adott ki, miszerint az érkező árhullám miatt 2021. július 19-én, hétfőn hajnali 5 órakor a Móricz Zsigmond alsó rakparti utat lezárják a forgalom elől, minden jármű számára a Széchenyi-híd, Jedlik-híd lesz a terelőút. A 6-os és City autóbuszjáratok hétfőn üzemkezdettől a Rónay Jácint út – Kossuth-híd – Móricz Zsigmond alsó rakparti út útvonal helyett a Széchenyi-hídon át közlekednek. Az útlezárás során a Móricz Zsigmond alsó rakparti úton lévő parkoló egyelőre használható marad, a lezárása a későbbi árhullám szintjéről függ.

    A Kossuth-hídon csak a gyalogosok, kerékpárosok és a Káptalandombra autóval behajtók közlekedhetnek, az átmenő autósforgalom elől a híd zárva marad az árhullám levonulásáig.

    Aki autóval a Kossuth-hidat szokta használni, holnap hajnaltól a Jedlik, vagy a Széchenyi-hidat használja.

    Előrejelzés

    Az Országos Vízjelző Szolgálat vízállás előrejelzése alapján kisebb árhullám jön a Dunán, aminek a tetőzése keddre vagy szerdára várható. A víz magassága a folyó északi szakaszain több helyen elérheti a készültségi szintet. Komáromban, és Esztergomban elsőfoknak, Nagybajcsnál másodfoknak megfelelő szintig emelkedhet a Duna – olvasható az idokep.hu-n.

    Fotó: vizugy.hu

    Információink szerint Győrben a rakparti út lezárására készülnek.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában