zöld ügy

2021.06.05. 09:27

Környezetbarát közlekedés – mutatjuk mennyivel kevesebb a károsanyag-kibocsátás Győr és Sopron között vonattal, mint autóval

A MÁV a Vasút Európai Évéhez kapcsolódva indította el zöldkampányát, amelynek jelképe a „Zöld úton járunk” szlogennel matricázott TRAXX mozdony. Bár látványos a hatalmas levélként szerte az országot járó mozdony, tán ennél is fontosabb: a vonatjegyeken mostantól mindenki elolvashatja, hogy mennyi szén-dioxid-kibocsátást takarít meg utazásával.

Szeghalmi Balázs

2021.06.04.Zöldvonatozás.Gyõr.Fotó.Huszár Gábor,Kisalföld

Forrás: Huszár Gábor

Fotó: HUSZAR GABOR

Mi is tehetünk bolygónkért

Mielőtt konkrét Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyei adatokra térnénk, nézzük, milyen jelentős terhet ró környezetünkre az emberi tevékenységből származó károsanyag-kibocsátás. A romboló emisszió jelentős része a mindennapi közlekedésből származik.

Az autók és kamionok kipufogóiból érkező CO2 más üvegházhatású gázokkal együtt főszerepet játszik a légkör folyamatos melegítésében. A vasúti közlekedés viszont a károsanyag-kibocsátásnak mindössze fél százalékáért felelős, vagyis vonattal mi is tehetünk az éghajlatváltozás megelőzéséért.

A Traxx mozdony, mint zöld levél. Fotó: MÁV

Vizsgálatok

Kilométereként átlagosan több mint 70 százalékkal csökken a CO2 kibocsátás, ha a vasúti közlekedést favorizáljuk az autók helyett. A denkstatt Hungary szakértőinek számításai szerint minden vonattal tett kilométer utasonként 45 g, míg ugyanez a távolság személyautóval utasonként 176 g CO2-kibocsátást eredményez.

A vonattal utazók tehát kilométerenként 131 g üvegházhatású széndioxid kibocsátását kerülik el; így személyesen járulnak hozzá a klímaváltozás mérsékléséhez.

Vonat érkezik a szabadhegyi vasúti átjáróba: akik a vasúti közlekedésre voksolnak, jóval kevesebb a károsanyag-kibocsátásért felelősek, mint az autósok. Fotó: Huszár Gábor

Megyei adatok

„Az egy-egy utasra eső szén-dioxid kibocsátás-megtakarítás Győr-Sopron viszonylaton 11,14 kg, Győr és Mosonmagyaróvár között 4,72 kg, Győr-Veszprém tekintetében 10,35 kg, Győr és Komárom között 4,85 kg, míg Győr-Budapest-Kelenföld viszonylatában 16,64 kg” – tudtuk meg a MÁV Kommunikációs Igazgatóságától.

Túl az említett példákon, mostantól minden MÁV-tiketten feketén-fehéren láthatjuk, hogy mennyit „spóroltunk” környezetünkért adott utazással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában