Változtatási tilalom a teljes városra

2021.05.07. 17:34

Építési tilalmat rendelt el Győr teljes területén Dr. Dézsi Csaba András polgármester

Az elmúlt évek átgondolatlan építkezéseinek szeretne gátat szabni dr. Dézsi Csaba András polgármester. Ezért a mai nappal hatályosan építési tilalmat rendelt el Győr teljes területén. A szigorítás célja nem a beruházások megakadályozása, hanem a kontrollált megvalósítás, az új városrendezési terv elkészültéig.

Munkatársunktól

Fotó: NAGYGABOR

- Győrben továbbra is várjuk az olyan beruházókat és építtetőket, akik nem csak az anyagi vagyonszerzésre fókuszálnak, hanem a felelős beruházásokat szeretnének végrehajtani – hangsúlyozta Dr. Dézsi Csaba András pénteki sajtótájékoztatóján. A polgármester kiemelte, az előző ciklusokban számtalan olyan építkezés kapott zöld utat, ami nem szolgálta sem a város, sem pedig a lakók javát.

- Olyan helyeken épültek lakóparkok, ahol nincs járda, nincs bicikliút, nem megfelelő a szennyvízelvezetés és nem tudnak, hol parkolni az emberek. Ennek következménye, hogy sorra érkeznek felén a jelzések, hogy építsünk zajvédő falakat, parkolóházakat és infrastruktúrát. Azt szeretnénk, hogy a jövőben a várostervezőkkel való egyeztetés nélkül senki ne tervezhessen beruházásokat Győrben. Az elmúlt másfél évben több területre is elrendeltünk építési tilalmat és nagyon pozitívak a tapasztalataink, mert a beruházók részéről is elindított egyfajta kreatív gondolkodást, hogy hogyan lehetne ezeket a problémákat orvosolni.

Az építési engedélyeket továbbra is a kormányhivatal adja ki, de a változtatásnak köszönhetően az építtetőknek, minden esetben konzultálniuk kell az önkormányzat szakembereivel. A határozat nem vonatkozik a kiemelt nemzetgazdasági, állami és önkormányzati beruházásokra, valamint az egészségügyi és szociális célokat szolgáló épületekre, a családi-házas övezetekre, illetve a már folyamatban lévő építkezésekre.

Dr. Dézsi Csaba András kiemelte a rendelet bővülni fog azokkal a beruházásokkal, amik az előzetes tárgyalás után a városrendezési elvekkel összhangban vannak. Így ezeknek nem szab gátat az új határozat.

Az építési tilalom a kihirdetést követően egy nappal, tehát ma lép életbe és az új helyi építési szabály hatálybalépéséig, de legfeljebb három évig marad érvényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában