Fejlesztés

2021.05.21. 16:41

Átadták Fertőújlakon a felújított Csapody István Természetiskola és Ifjúsági Szállást – fotók

A negyvenkét férőhelyes épület hőszigetelését és a nyílászárók árnyékolását korszerűsítették, felújított tetőzetén hamarosan napkollektorokat és napelemeket is elhelyeznek.

Etzl Edgár

20210521. A Csapody István Természetiskola és Ifjúsági Szállás átadóünnepsége, Fertőújlakon. Résztvevők: PAPP GYULA Sarród és Fertőújlak polgármestere, az esemény házigazdája RÉVÉSZ MÁRIUSZ Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos RÁCZ ANDRÁS környezetügyért felelős államtitkár BARCZA ATTILA országgyűlési képviselő KULCSÁRNÉ ROTH MATTHAEA Igazgató Asszony Szalay Károly SZK Kisalföld Sopron

Fotó: Szalay Károly

A fejlesztés eredményeképp negyedére csökkent az épület fűtési költsége. A beruházás munkálatait a Téri Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési program keretében, közel ötvenmillió forintos kormányzati támogatásból finanszírozták. Az épület a nemzeti park ökoturisztikai és környezeti nevelési feladatainak szervezésének és ellátásának központi helyszíne.

- A korszerűsítés jelentős lépés volt az épület környezetkímélő és takarékos üzemeltetése felé, valamint ahhoz, hogy szolgáltatásaink körét és színvonalát a kor elvárásaihoz igazítsuk. Szeretnénk vonzó szállás- és programhelyszínné válni a magyar családok, illetve a határ közelsége folytán a településen áttekerő kerékpáros célközönség számára is – mondta az eseményen Kulcsárné Roth Matthaea, a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója.

 

Az eseményen részt vett Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is, aki elmondta, örömteli a felújítás, hiszen az épület a rendszerváltás előtt nem mai, nemes célját töltötte be, hanem határőr laktanya volt, ahonnan még lőttek is a határon szökni próbáló emberekre. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár hozzátette, megváltoztak az emberek igényei. – Mára egyre gyakoribb, hogy szabadidőnket nem a strandon töltjük, egyre többen vágynak a természet közeli élményekre. A most felújított épület olcsó szálláshelyeivel kiváló lehetőség kikapcsolódására – mondta.

A természetiskola épülete, az egykori „Mekszikópusztai határőrs” 1995-ig határrendészeti feladatokat látott el, 2004-ben került át a nemzeti park kezelésébe. Felújítása után 2006. novemberében már „A”- kategóriájú Kereskedelmi szálláshely és Ifjúsági szállóként kapta meg a működési engedélyt. A dr. Csapody István erdőmérnök és botanikusról elnevezett épület 2007. májusi, hivatalos átadása óta szállásolja el a nemzeti parkba érkező erdei iskolásokat és táborozókat, 2008-ban vált “minősített erdei iskolai bázishellyé”. Az ország számos óvodai-iskolai-közép- és felsőoktatási intézményéből, valamint a szomszédos országokból is érkeznek ide látogatók: a nyári terminusban családok, baráti társaságok is felkeresik a természetiskolát szálláshelyként és szabadidős programjaik kiindulópontjaként.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában