Egyre fáradtabbak és elkeseredettek

2021.04.24. 13:23

A gyógyszerészek – Ők a koronavírus elleni harc láthatatlan katonái

Az elmúlt egy évről dr. Gallyas Györgyi, az egyik győri gyógyszertár vezetője beszélt lapunknak.

Sperling Krisztina

20210330 Győr Gallyas Györgyi gyógyszerész beszél az elmúlt év kihívásairól. Fotó: Nagy Gábor NG Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Nagy Gábor

Az elmúlt egy évben az egészségügyben dolgozók közül méltán kerültek a figyelem középpontjába a kórházi dolgozók. Számos módon fejezte ki tiszteletét és köszönetét áldozatos munkájukért a lakosság. Rendszeresen olvashatunk a nekik jutatott adományokról, tapsokról. Azonban kevesebb szó esik, vagy azt is mondhatjuk, hogy szinte soha nem beszélünk azokról, akik nap mint nap, szemtől-szembe találkoznak azokkal a betegekkel, akik nem a járvány miatt szorulnak gyógyszeres kezelésre.

– Miben változott a munkájuk az elmúlt évben?

– A gyógyszerészek azok, akik mindennap szemtől szemben állnak a betegekkel. Nekünk kötelességünk a betegek minden kérdésére válaszolnunk, s ezek nem csak a gyógyszerekre vagy azok mellékhatásaira vonatkoznak. A vírusról, a tesztekről, az oltásokról ugyanúgy tájékoztatnunk kell őket. Mivel ehhez nem kapunk semmilyen központi segítséget, ez többszörös terhet ró ránk.

– Honnan szerzik meg a szükséges ismereteket?

– Folyamatosan olvassuk az elérhető nemzetközi szakirodalmat. Vannak olyan szakmai csoportok, ahol komoly diskurzusok folynak. Ki tudjuk tárgyalni szakmai oldalról azt, hogy a hírek közül mi valós, mi nem az, hogy kinek melyik oltóanyag javasolt, melyik nem. Annak ellenére, hogy az ismeretek megszerzése sok időt vesz igénybe, azt látom, hogy a kollégák nagy része igyekszik követni ezeket, és tájékoztatni a közvetlen kollégáit, és a betegeket.

dr. Gallyas Györgyi: a gyógyszerészek azok, akik mindennap szemtől szemben állnak a betegekkel.
Fotó: Kisalföld

– Azt gondolnánk, hogy ezekkel a kérdésekkel a háziorvosukat keresik fel az emberek.

– Látjuk, vannak, akik odafigyelnek rá, hogy megfelelően tájékoztassák a pácienseiket. Azonban sok esetben azt tapasztaljuk, hogy azért bennünket keresnek meg a kérdéseikkel az emberek, mert nem érik el a háziorvosukat. Nemcsak ők mondják, hogy elérhetetlenek, mi is nagyon sokszor szembesülünk azzal, hogy semmilyen fórumon sem tudunk velük kommunikálni. Ez is nagy terhe az elmúlt egy évnek, ami nálunk csapódik le, hiszen a betegek válaszokat várnak a kérdéseikre.

– Milyen kérdésekkel fordulnak önökhöz a betegek?

– Gyakorlatilag mindennel. Sok problémával fordulnak hozzánk, legyen az egy kiütés, fekélyes seb, és ehhez hasonlók. Megsokasodtak azok az esetek, amelyekkel korábban szakrendelésre tudtak menni a betegek, de jelenleg nem kapnak belátható időn belül időpontot. Emellett a vírushelyzettel kapcsolatban is számtalan kérdése van mindenkinek. Tőlünk kérnek tájékoztatást az oltásokkal, maszkokkal, tesztekkel kapcsolatban.

A gyógyszerészek sokszor az orvosok helyett tájékoztatnak és kínálnak megoldást a problémákra – mondta dr. Gallyas Györgyi gyógyszertárvezető.
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

– Hogyan élik meg mindezt?

– A gyógyszertárak szakdolgozói extra nyomásnak és fertőzésveszélynek voltak és vannak kitéve. Mi vagyunk azok, akik nap mint nap személyesen találkozunk a potenciális Covid-fertőzött betegekkel. Mindez nemcsak lelkileg, hanem fizikailag is rendkívül megterhelő.

– Mégis, mintha önökről megfeledkeztek volna. Munkájukért nem kapnak tapsot, de az állam sem igazán ismeri el.

– Sajnos az kevésbé köztudott, hogy a gyógyszerészek is orvosi egyetemet végzett szakemberek. A szakmai felkészültségünk hasonló, mint az orvosoké. Ezért volt különösen fájó, amikor az ágazat szakminisztere a szakmánkat, munkánkat degradálva indokolta azt a kormányzati döntést, hogy a gyógyszerészeket és szakasszisztenseket lehúzták arról a listáról, amely alapján az egészségügyi dolgozók egyszeri bruttó 500 ezer forintos illetményt kaptak. Holott az 1997-es egészségügyi törvény is egészségügyi dolgozóként definiálja a gyógyszerészeket és szakasszisztenseket. Amikor terheket kell viselni, akkor vállalkozók vagyunk, amikor kötelezettségeket rónak ránk, akkor egészségügyi dolgozók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában