Vádirat

2020.09.18. 09:41

Vádat emeltek a lébényi autópálya rendőrök ügyében – az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetést indítványoz

Végrehajtandó börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványoz 18 autópálya rendőr ellen vádiratában a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség. A vádiratról a Győri Törvényszék Katonai Tanácsa fog dönteni.

kisalfold.hu

Tizennyolc vádlottja van annak az ügynek, amelyben most nyújtotta be a vádiratát a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség. Előnyért, hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folyt a nyomozás.

A vádirat szerint 2018 szeptembere előtt a lébényi autópálya rendőrök abban állapodtak meg, hogy az M1-es autópálya Győr-Moson-Sopron megyei szakaszán ellátott járőrszolgálatuk alatt, további intézkedések mellőzéséért, szabálytalanságok elnézéséért rendszeresen jogtalan jövedelemre tesznek szert.

Külföldi tehergépkocsik és turistabuszok vezetőit ellenőrizték. Tovább haladásukért, vagy szabálytalanságok esetén azért, hogy mellőzzék a felelősségre vonást, pénzt kértek. A járőrök főként ukrán, bolgár, román, láthatóan túlsúlyos jármű-szerelvényeket állítottak meg, és – a szabálysértés mértékétől függően – 20 és 50 euró közötti összegért a szükséges intézkedések megtétele nélkül tovább engedték őket.

A 2018. július 1-je óta hatályos új büntetőeljárási törvény lehetőségeivel élve az eljárás során az ügyészség a gyanúsítottakkal egyezséget kötött, melynek keretében valamennyien tényfeltáró vallomást tettek a bűnösségük beismerése mellett.

„A nyomozó ügyészség a megkötött egyezségekben foglaltakra figyelemmel vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság az előkészítő ülésen az elkövetőket büntetőjogi felelősségük arányában kettő-három év végrehajtandó börtönbüntetésre, és közügyektől eltiltásra ítélje. Az ügyészség ezen túlmenően indítványozta azt is, hogy a bíróság ítélje pénzbüntetésre az elkövetőket és rendeljen el vagyonelkobzást velük szemben a jogtalan gazdagodásuk összegéig.

Fotók: Kisalföld-archívum

A 18 vádlott bűnösségéről és ennek keretében az egyezségek jóváhagyásáról a Győri Törvényszék Katonai Tanácsa fog dönteni” – közölte Dr. Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség ügyésze.

A lébényi autópályarendőrök ügyéről ide, ide és ide kattintva olvashatják el korábbi írásainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában