Lébény - Nincs börtönben a 18 autópálya-rendőr

Ügyészi indítványra megszűnt mind a 18 lébényi autópálya-rendőr letartóztatása, de a gyanúsításuk továbbra is él. Egy ember van szabadlábon, a többiek - tehát 17-en - bűnügyi felügyelet alá (házi őrizetbe) kerültek.

Sudár Ágnes

A napokban jár le a két hónappal ezelőtt elrendelt letartóztatások határideje, ezért kerestük meg a katonai főügyészséget. Mint ismert, február 26-án korrupció gyanúja miatt vették őrizetbe a lébényi autópálya-rendőrök majd mindegyikét: húszból tizennyolc embert. Az ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz ellenük.

A Kisalföld azóta nyomon követi az ügyet, megírtuk, amikor valamennyi rendőrt letartóztatták (Hatosával hozták a bíróságra a bilincsbe vert rendőröket – Kisalföld, 2019. március 1.), majd amikor egy részüket kiengedték a börtönből (Hat rendőr már vallott – Kisalföld, 2019. március 23.). Ez utóbbi cikkünkből derült ki, hogy az ügyészség tizenkét gyanúsított esetében a letartóztatás meghosszabbítására, öt gyanúsítottnál a bűnügyi felügyeletük (ezt hívták korábban házi őrizetnek) elrendelésére tett indítványt. Egy rendőrnél nem látta indokoltnak a kényszerintézkedés elrendelését, így őt már akkor szabadlábra helyezték.

 

Üres és kihalt a parkoló a lébényi autópálya-rendőrség épülete előtt. Fotó: Bertleff András

Üres és kihalt a parkoló a lébényi autópálya-rendőrség épülete előtt. Fotó: Bertleff András

 

Ennek a határideje jár tehát most le, így megkerestük a katonai főügyészséget, választ várva: hány rendőr van még börtönben, hányan vallottak, s hányuknál tartják szükségesnek a legsúlyosabb kényszerintézkedés további fenntartását? Az alábbi választ kaptuk: "A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség által folytatott nyomozásban a 18 rendőr letartóztatása – ügyészi indítványra – megszűnt, jelenleg 1 gyanúsított szabadlábon védekezik, 17 társa pedig bűnügyi felügyelet alatt áll."


A válaszból még egy fontos dolog derül ki: "A gyanúsítottak mindegyike bűnösségükre is kiterjedő, beismerő vallomást tett." Ennél többet "a büntetőeljárás eredményessége érdekében" nem közölt az ügyészség. Az eset után teljesen kiürült a lébényi autópálya-rendőrőrs, eddig ahányszor visszamentünk, zárt ajtókat találtunk. Négy hónappal a gyanúsítottak elfogása után ismét megnéztük a helyszínt, ugyanaz a látvány fogadott, mint február 26. óta eddig mindig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!