3000 állat

2020.09.24. 11:03

Szél hozza a szagokat a sertéstelep felől – Közösen lépnek fel a bűz ellen Jánossomorján

A várostól délre fekvő sertés­telepen közel 3000 állatot tartanak. A nagy mennyiségű trágya kellemetlen szaga a nagy melegek után lehűlő éjszakával és a déli széláramlással a város felé indul nagy töménységben. Az orrfacsaró bűz miatt nemrég aláírásgyűjtést szerveztek a helyiek. Az önkormányzat és a sertéstelep vezetése most közösen keres megoldást a problémára.

Ollári Gergely

Lőrincz György, a város polgármestere személyesen járta körbe a helyszínt, ahol a trágyát tárolják. A telep vezetőjével, Zobák Bálinttal közösen keresik a megoldást a problémára. Fotó: Jánossomorja Város Önkormányzata.

– Egy online fogadóórán kerestek meg ezzel a témával, még a nyár közepén. Azonnal bejelentést tettem a kormányhivatal környezetvédelmi osztályára a panasz kapcsán, azonban a vizsgálatok azt az eredményt hozták, hogy minden rendben van a telepen. Ugyanakkor a szag továbbra is érezhető. Városunkat egyre gyakrabban árasztja el orrfacsaró bűz, ami tarthatatlan állapot – kezdte beszélgetésünket Lőrincz György, a város polgármestere.

A trágyát szabadtéren tárolják

Később lakossági összefogás formálódott és aláírásgyűjtésbe kezdtek a helyiek az ügyben. A város elöljárója augusztus végén személyesen járta kör-

be a helyszínt a sertéstelep vezetőjével. A tsz-időkből itt maradt telepen a trágyát az épület mellett, szabadtéren tárolják, falakkal elválasztott, betonozott területen. Évente kétszer, nyár végén és tavasszal szállítják el a földekre felhasználásra. A nagy melegek után lehűlő éjszakával és a déli széláramlással a szag a város felé indul el nagy töménységben. Ezért főleg este kellemetlen ez a helyieknek, de máskor is érezni a trágya szagát. A helyzetet fokozza, hogy az utóbbi években egyre többször fúj a telep irányából a város felé a szél, míg korábban ez ritkábban fordult elő.

Lőrincz György, a város polgármestere személyesen járta körbe a helyszínt, ahol a trágyát tárolják. A telep vezetőjével, Zobák Bálinttal közösen keresik a megoldást a problémára. Fotó: Jánossomorja Város Önkormányzata.

Csökkentenék a kiáramló bűzt

A városvezetés kérte a telepvezetőt a zavaró szaghatás jelentős csökkentésére. A találkozás kapcsán a telephely vezetője fontosnak tartotta elmondani, hogy értesültek a lakossági petícióról, már ők is tettek lépéseket a szaghatás csillapításáért.

– Ezzel foglalkozó cégeket kerestek meg, amelyek a trágya megfelelő anyagokkal való kezelésével csökkentenék a kiáramló bűzt, remélhetőleg jól érzékelhető mértékben. Addig türelmet kértek tőlünk és a lakosságtól. Az erre kínálkozó kezelés valóban működőképes. Nyugaton bevett gyakorlat, több hazai nagyváros mellett is találhatunk rá példát – mondta a polgármester.

Türelmet kérnek a városban élőktől

Lapunk megkereste a sertéstelep vezetőjét is, aki szintén úgy gondolja, hogy a nagy mennyiségű szerves trágya okozhatja a gondot, a problémát orvosolni kell.

– Tettünk lépéseket a megoldásra, és két céget is felkerestünk, akik permetezéssel csökkentenék a trágya tömény szagát. Azonban ez nem megy egyik pillanatról a másikra. Szóban már megállapodtunk, hamarosan kijönnek a telepre és megteszik a megfelelő intézkedést. Egy kis türelmet kérnénk a város lakóitól, megértjük az önkormányzat kérését és azon dolgozunk, hogy megoldás szülessen – tette hozzá Zobák Bálint, a sertéstelep vezetője.

Az önkormányzat és a sertéstelep vezetése közösen szeretné megoldani a helyzetet. A szagot csökkentő permetezés után ismét átbeszélik majd azokat a folyamatokat, munkálatokat, amelyekkel kezelhető a probléma. Az oldalékanyagos permetezés pontos időpontja egyelőre még nem ismert, lapunkban beszámolunk a fejleményekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában