Széchenyi egyetem

2020.09.24. 12:45

Széchenyi István Egyetem: elkezdődött a tanév a Közép-Európában egyedülálló MBA-képzésen

Közép-Európában egyedülálló lehetőséget kínál a mostani szemesztertől a győri Széchenyi István Egyetem, amely angol nyelvű MBA-képzést indított az amerikai, kingstoni székhelyű University of Rhode Island egyetemmel közösen. A négy féléves képzés különlegessége, hogy a résztvevők mindkét intézmény oklevelét megkapják. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által létrehozott Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) tíz magyar hallgató tanulmányait ösztöndíjjal támogatja.

Széchenyi-egyetem

Az új kettős program online tanévnyitó ünnepségét dr. Maling Ebrahimpour, a University of Rhode Island College of Business dékánja nyitotta meg hivatalosan. Kiemelte, hogy ez az első, Magyarországon indított angol nyelvű, a legnevesebbnek számító AACSB által akkreditált MBA-program.

Virág Barnabás

Hozzátette: azért, hogy megtartsák ezt a minősítést, folyamatosan a legmagasabb elvárásoknak kell megfelelni, többek között a hallgatók támogatása és az oktatás terén. A hallgatókhoz szólva kijelentette: „Önök a mai naptól a University of Rhode Island közösségének a tagjai. Örülünk és büszkék vagyunk arra, hogy csatlakoztak hozzánk. Reméljük, hogy tapasztalataik alapján ugyanilyen örömmel tölti el és büszkévé teszi majd önöket, hogy egyetemünk lett a tudományos otthonuk.”

Virág Barnabás, az MNB alelnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a világszerte működő több mint 16 ezer MBA-képzés mindössze 5 százaléka rendelkezik az „aranystandardnak” tekintett AACSB-akkreditációval, köztük Közép-Európában egyedüliként ez. Hozzátette: az MNB örömmel látja a magyar felsőoktatási intézmények kiváló szereplését a két nagy minősítő szervezet, a Times Higher Education és a QS listáin, s miután az új kettős képzés a minőségi akadémiai programok minden jegyét magán viseli, a PADME-n keresztül nyújtott támogatás közvetlenül járul hozzá a még jobb helyezéshez a jövőbeni rangsorokban. Beszélt arról is, hogy dr. Matolcsy Györggyel, az MNB elnökével együtt szívesen fogadták a Széchenyi István Egyetem jelentkezését, mert úgy gondolják, hogy az egyetemi programok nemzetközi akkreditációja a globális minőség fontos mutatója.

Dr. Lukács Eszter

Dr. Dubéczi Zoltán, az MNB elnöki főtanácsadója, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára emlékeztetett rá: az MNB támogatja a Széchenyi István Egyetem 2016 óta működő Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Programját is, amely a gazdaságtudományok terén az egyetlen ilyen szintű angol nyelvű képzés Magyarországon. E pozitív tapasztalatok nyomán döntöttek az új MBA-képzés támogatása mellett. Kiemelte: a kormány és az MNB közös célja, hogy a magyar felsőoktatási intézmények a jövőben globálisan láthatóbbá váljanak, ezért ösztönzik az ilyen kettős képzések elindítását mind észak-amerikai, mind kelet- és délkelet-ázsiai egyetemekkel együttműködve.

Dr. Maling Ebrahimpour

Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem oktatási rektorhelyettese az intézmény első amerikai egyetemmel kettős programjának elindítását az elmúlt évek fejleményeit felidézve helyezte tágabb összefüggésbe. Elmondta: az egyetem nemzetköziesítésének folyamata dinamikus ütemben haladt előre az elmúlt két évben. Ezt jól jelzi, hogy a felvételizők a 2018–2019-es tanévben még csupán hét, a mostani tanévben pedig már 35 angol nyelvű képzési program közül választhattak az alap-, a mester-, a doktori és a posztgraduális képzésben. A rektorhelyettes kiemelte: az új MBA-program nemcsak az egyetem globális láthatóságának növeléséhez járul hozzá, hanem hatalmas lehetőséget is kínál a két intézmény együttműködésére a nemzetközi oktatási tapasztalatok elsajátításához, új környezetet biztosítva a hallgatóknak kompetenciáik továbbfejlesztéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában