emelkednek a tarifák

2020.09.22. 11:43

Csornán a Jószív marad a temetők gondozója

Továbbra is a Jószív kft. üzemelteti Csorna két városi temetőjét. Az önkormányzat tizenöt évre szóló szerződést kötött a társasággal.

Cs. Kovács Attila

Vitéz László szerettei sírját az Őrangyal-temetőben gondozza. Elégedett a sírkert állapotával, de úgy vélo, a belső, északi út aszfaltozására nagy szükség lenne.

Fotó: Cs. Kovács Attila

Ülést tartott a közelmúltban Csorna képviselő-testülete. Tárgyaltak többek között a képviselők a köztemetők üzemeltetéséről, mivel a Jószív kft.-vel kötött megállapodás szeptember végén lejár. A részletekről Major András alpolgármester tájékoztatott az ülésen. Mint elmondta, ajánlattételi felhívást küldtek ki több cégnek is.

Vitéz László szerettei sírját az Őrangyal-temetőben gondozza. Elégedett a sírkert állapotával, de úgy véli, a belső, északi út aszfaltozására nagy szükség lenne.
Fotó: Cs. Kovács Attila

Közülük a Jószív kft. volt az egyetlen, aki vállalta, hogy ajánlatot tesz és nyilatkozott a feltételek elfogadásáról. A cég ugyanakkor kérte, hogy az önkormányzat évente vizsgálja felül a temetőüzemeltetési díjakat az infláció figyelembevételével. Egyúttal javaslatot tett a mostani módosításra is. Az előterjesztésből kiderül, hogy a Jószív mivel támasztotta alá kérését: mint írják, a temetői díjak 2018 óta nem növekedtek érdemben, a kiadásai azonban igen. Így a jelenleg is érvényben lévő tarifákkal a feladat ellátása komoly veszteséget okoz a társaságnak. A képviselő-testület elfogadta a módosítási javaslatot, így az önkormányzat és a kft. közötti szerződést ennek értelmében változtatják meg. Eszerint az egyes sírhely megváltása október elsejétől 19.400 forintba kerül majd huszonöt évre. A sírboltok és kripták megváltási ára 114.800 forint lesz, az urnaoszlop és -sírhely díja 13.300 forint.

Ravatalhasználatért a temetések után 19.600 forintot kell fizetniük a hozzátartozóknak, temetőhasználatért 12.500-at, a hulladékkezelési díj 3000 forint, a sírásás 20 ezer forintba kerül. Azok a vállalkozók, sírkövesek, akik munkát végeznek a csornai temetőkben, napi 2500 forintot kötelesek befizetni. A megállapított díjak 2022. december 31-ig érvényesek.

Major András a testületi ülésen kifejtette: az új szerződést tizenöt évre, azaz 2035-ig kötik meg a szolgáltatóval. Ebben a Jószív kft. vállalja például, hogy a meg nem váltott sírhelyek síremlékeit vagy kriptáit szétszedik, a törmeléket elszállítják. Erre évente 200 ezer forintot fordít a vállalkozás. Ugyancsak vállalja a kft. a temetői padok folyamatos javítását, festését, a sírkertek kapuinak karbantartását, javítását. A Szent Antal-temetőben a ravatalozó vízelvezető rendszerének cseréje is időszerű, amit a Jószív elvégez. Az Őrangyalban a kápolna bővítésének, felújításának költségeihez is hozzájárul a Jószív, amit szintén rögzítettek a megállapodásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában