helytörténet

2020.08.17. 09:41

Díszpolgár lett szülőfalujában, Osliban, Varga József

Osli díszpolgárává fogadta a falu szülöttjét, dr. Varga Józsefet. A helytörténeti kutató a község múltjával ismertette meg földijeit azoknak a kiadványoknak, írásoknak a segítségével, melyeket az elmúlt évtizedekben publikált. „Akármerre is vitt a sorsom, osli vagyok” – hangsúlyozta a kitüntetett kutató.

Cs. Kovács Attila

Ünnepeltek a hétvégén az osliak: olyan földijüket köszöntötték, aki bár élete nagy részét nem a községben töltötte, hűséges polgára maradt a falunak. Dr. Varga József helytörténeti kutató, nyugalmazott pedagógus hetvenedik születésnapját ülték meg és az évfordulón az „Osli díszpolgára” elismeréssel tüntették ki.

Varga József és Fodor József polgármester

Dr. Varga József az elmúlt évtizedekben számos könyvet írt a falu múltjáról. Két kötetben megjelent részletes ismertetője Osli évszázadai címmel, de feldolgozta többek között a templom történetét, emléket állított a község jeles lakóinak, az 1848–49-es szabadságharc osli katonáinak, a világháborúk hőseinek. A helyiek pedig hálásak mindazért, amit a településért tett, ezt az ünnepség is bizonyította, mellyel meglepték. Az önkormányzat és a Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata közösen szervezte meg a rendezvényt.

Elsőként Szalay Balázs, a helytörténészek elnöke méltatta baráti szavakkal munkásságát. Mint fogalmazott, helytörténeti munkájával az a célja, hogy az olvasó számára világos legyen: a történelem nem csupán a nagynak tartott politikusoké és a hadvezéreké, nem csak háborúk, felkelések és békekötések sorozata. A történelem megértéséhez ugyanis ismerni kell a hétköznapi emberek egyéni sorsát és a közösségek, falvak múltját is. Ezt szolgálja tevékenységével.

Fodor József polgármester közös gyermekkori emlékeket idézve köszöntötte és hangsúlyozta: óriási érték az a munka, amit a községért végez a kutató. „Dr. Varga József sokat tett a faluért, maradandót alkotott, értéket hozott létre. Akik a könyveit elolvassák, visszaléphetnek a múltba és más szemmel láthatják a jelent, illetve erre alapozva építhetik a jövőt” – fejtette ki a polgármester.

– Mindenki odavalósi, ahol született. Én, akármerre is vitt a sorsom, osli vagyok. Áll még a ház, ahol születtem és a másik is, ahol nevelkedtem. Áll egykori iskolám és a templom. A faluban minden utcához, épülethez, minden röghöz emlékek kötnek. És meg tudom mutatni a helyet a temetőben, ahol majd örök nyugalomra helyeznek. Osli számomra a világ közepe” – vallott szülőfalujával kapcsolatos érzelmeiről dr. Varga József.

Ezek is érdekelhetik